Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi sırasında, cerrah kalça ekleminizin hasarlı kısımlarını çıkarır ve metal, seramik ve çok sert plastikten yapılmış parçalarla değiştirir. Bu yapay eklem ağrıyı azaltmaya ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olur.

Total kalça artroplastisi olarak da adlandırılan kalça protezi ameliyatı, kalça ağrınız günlük aktiviteleri engelliyorsa ve cerrahi olmayan tedaviler yardımcı olmadıysa veya artık etkili değilse sizin için bir seçenek olabilir.  Kalça eklemine zarar verebilecek ve bazen kalça protezi ameliyatını gerekli kılan durumlar şunları içerir:

Kireçlenme

Yaygın olarak aşınma ve yıpranma artriti olarak bilinen osteoartrit, kemiklerin uçlarını örten kaygan kıkırdağa zarar verir ve eklemlerin sorunsuz hareket etmesine yardımcı olur.

Romatizmal Eklem İltihabı

Aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu romatoid artrit, kıkırdağı ve bazen de altta yatan kemiği aşındırarak, eklemlerin hasar görmesine ve deforme olmasına neden olan bir tür enflamasyon üretir.

Osteonekro

Kalça ekleminin top kısmına, bir çıkık veya kırılmadan kaynaklanabilecek kadar yeterli kan sağlanamazsa, kemik çökebilir ve deforme olabilir.

Aşağıdaki durumlar kalça protezi için gerekli olan halledir.

  • Ağrı kesiciye rağmen devam ediyorsa
  • Baston veya yürüteçle bile yürürken zorlanıyorsa,
  • Uykuda rahatsız ediyorsa,
  • Giyinme zorlaşmışsa
  • Merdivenlerden yukarı veya aşağı çıkma yeteneği etkilenmişse,
  • Oturunca kalkmak zorlaşmışsa,

Kalça protezi ameliyatı ile ilişkili riskler şunları içerebilir:

Ameliyattan sonra bacak damarlarınızda pıhtılar oluşabilir. Bu tehlikeli olabilir çünkü bir pıhtı parçası kopabilir ve ciğerinize, kalbinize veya nadiren beyninize gidebilir. Doktorunuz bu riski azaltmak için kan cıvıltıcı ilaçlar yazacaktır.

İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Enfeksiyonlar, kesi yerinizde ve yeni kalçanızın yakınındaki daha derin dokuda meydana gelebilir. Çoğu enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak protezinizin yakınındaki büyük bir enfeksiyon, protezi çıkarmak ve değiştirmek için ameliyat gerektirebilir.

Ameliyat sırasında kalça ekleminizin sağlıklı kısımları kırılabilir. Bazen kırıklar kendi başlarına iyileşecek kadar küçüktür, ancak daha büyük kırıkların teller, vidalar ve muhtemelen bir metal plaka veya kemik grefti ile stabilize edilmesi gerekebilir.

Bazı pozisyonlar, özellikle ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda, yeni ekleminizin topunun yuvadan çıkmasına neden olabilir. Kalça çıkarsa, doktorunuz kalçayı doğru pozisyonda tutmak için size bir destek takabilir. Kalçanız çıkmaya devam ederse, onu stabilize etmek için genellikle ameliyat gerekir.

29 Mayıs 2021
206 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al