Otoimmün Bozukluk Nedir?

Otoimmün Bozukluk Nedir?

Otoimmün bozukluk, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan bir arızadır. Otoimmün hastalıkları neyin tetiklediği bilinmemektedir. Belirtiler, hangi bozukluğun geliştiğine ve vücudun hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişir. Bir otoimmün bozukluğu kontrol etmek için genellikle birkaç kan testi kullanılır. Tedavi, otoimmün bozukluğun türüne bağlıdır ve genellikle bağışıklık sisteminin aktivitesini baskılayan ilaçları içerir.

Bağışıklık sistemi, vücudu bunlara karşı savunmadan önce yabancı veya tehlikeli maddeleri tanımalıdır. Bu tür maddeler arasında bakteriler, virüsler, parazitler belirli kanser hücreleri ve hatta nakledilen organlar ve dokular bulunur. Bu maddeler, bağışıklık sisteminin tanımlayabileceği ve bağışıklık sistemi tarafından bir tepkiyi uyarabilen moleküllere sahiptir. Bu moleküllere antijenler denir. Antijenler, hücrelerin içinde veya hücrelerin yüzeyinde bulunabilir veya bir virüsün parçası olabilir. Polen veya besin molekülleri gibi bazı antijenler kendi başlarına var olurlar.

Bir kişinin kendi dokularındaki hücrelerde de antijen bulunur. Ancak normalde bağışıklık sistemi, kişinin kendi dokularındaki antijenlere değil, yalnızca yabancı veya tehlikeli maddelerden gelen antijenlere tepki verir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi bazen, vücudun kendi dokularını yabancı olarak yorumlayarak ve vücudun belirli hücrelerini veya dokularını hedef alan ve onlara saldıran antikorlar veya bağışıklık hücreleri üreten arızalar. Bu yanıta otoimmün reaksiyon denir. İltihaplanma ve doku hasarına neden olur. Bu tür etkiler bir otoimmün bozukluk oluşturabilir, ancak birçok insan o kadar az miktarda otoantikor üretir ki bir otoimmün bozukluk oluşmaz. Having otoantikorlar kanda bir kişinin bir otoimmün hastalık olduğu anlamına gelmez.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Otoimmün Bozukluklar

Birçok otoimmün bozukluk var. Yaygın otoimmün bozukluklardan bazıları Graves hastalığı, romatoid artrit , Hashimoto tiroiditi , tip 1 diabetes mellitus , sistemik lupus eritematozus (lupus) ve vasküliti’dir. Otoimmün olduğuna inanılan ek bozukluklar arasında Addison hastalığı, polimiyozit, Sjögren sendromu, progresif sistemik skleroz, birçok glomerülonefrit vakası ve bazı kısırlık vakaları bulunur.

Bazı Otoimmün Bozuklukların Nedenleri

Otoimmün reaksiyonlar birkaç şekilde tetiklenebilir. Normal bir vücut maddesi, örneğin bir virüs, ilaç, güneş ışığı veya radyasyonla değiştirilir. Değiştirilen madde bağışıklık sistemine yabancı görünebilir. Örneğin, bir virüs vücuttaki hücreleri enfekte edebilir ve böylece onları değiştirebilir. Virüs bulaşmış hücreler, bağışıklık sistemini saldırmaya teşvik eder.

22 Aralık 2020
436 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al