Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?
Güneş yanığı tedavisi her zaman güneş yanığının önlenmesi ile başlar. Bu, özellikle güneşin en yüksek olduğu öğle saatlerinde güneşe maruz kalmayı kısıtlamayı ve sürekli olarak yüksek güneş koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmayı içerir.
Güneş yanığı meydana gelirse, ağrıyı hafifletmek ve cilt yaralanmasını daha etkili bir şekilde iyileştirmek için yapabileceğiniz şeyler vardır. Ağır vakalarda acil tıbbi bakım gerekebilir.
Güneş Yanığı Nedir?
Güneş yanığı, güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyona aşırı maruz kalmanın neden olduğu bir tür radyasyon yanığıdır. Bu, cilt hücrelerinde doğrudan DNA hasarına neden olur ve vücudun apoptoz olarak bilinen bir süreçle hasarlı hücreleri yok ettiği savunma amaçlı bir bağışıklık tepkisini tetikler.
Ölü doku katmanları soyulmaya başladığında, vücut hasarlı DNA’yı onarır, böylece yeni hücreler eskilerin yerini alabilir. Ayrıca gelecekteki hasarı önlemek için UV radyasyonunu daha iyi emen bir pigment türü olan ek melanin üretecektir.
Güneş yanığı cilt tipinize, yılın zamanına, günün saatine ve hatta bulunduğunuz yerin enlemine bağlı olarak 15 dakikadan daha kısa sürede ortaya çıkabilir. Bazı ışığa duyarlılaştırıcı ilaçlar da riskinizi artırabilir.
UV radyasyonuna aşırı maruz kalırsa, cilt 30 dakika ila altı saat içinde kırmızıya dönmeye başlar ve ağrı altı ila 48 saat arasında zirve yapar.
Yanığın şiddetine bağlı olarak semptomlar (ağrı, kaşıntı, kabarma ve şişlik) bir ila üç gün devam edecektir. Güneş yanığı şiddetli ise bulantı, ateş, titreme ve bayılma da oluşabilir. Peeling, üç ila sekiz gün içinde başlayabilir ve bazı durumlarda birkaç hafta devam edebilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
İkinci Derece Güneş Yanığı
Güneş yanıkları nadiren üçüncü derece yanıklar haline, ancak her iki birinci derece ve ikinci derece güneş yanığı yaygındır. Kabarcıkların gelişmesiyle karakterize edilen ikinci derece güneş yanıkları, yangın veya kimyasal maruziyetten kaynaklanan yanıklar kadar ciddidir.
İkinci derece güneş yanıkları, vücudun daha büyük kısımlarını içerme eğiliminde oldukları için endişe vericidir. Kabarcıklar vücudun %20’sinden fazlasını kaplarsa veya semptomlar iki gün sonra düzelmezse derhal tıbbi yardım alın.
Güneş yanığı nedeniyle oryantasyon bozukluğu, bayılma, yüksek ateş, uyuşukluk, aşırı şişme, görme değişiklikleri veya nöbetler yaşarsanız 112’yi arayın veya acil yardım isteyin.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN