Kemik Taraması Nedir?
Kemik taraması, çeşitli kemik hastalığı türlerinin teşhis edilmesine ve izlenmesine yardımcı olan bir nükleer görüntüleme testidir. Açıklanamayan iskelet ağrınız, kemik enfeksiyonunuz veya standart bir röntgende görülemeyen bir kemik yaralanmanız varsa doktorunuz kemik taraması isteyebilir.
Kemik taraması ayrıca, meme veya prostat gibi tümörün orijinal konumundan kemiğe yayılmış kanseri tespit etmek için önemli bir araç olabilir.
Açıklanamayan kemik ağrınız varsa, kemik taraması nedeni belirlemeye yardımcı olabilir. Test, kemik metabolizmasındaki herhangi bir farklılığa karşı çok hassastır. Tüm iskeleti tarama yeteneği, kemik taramasını çok çeşitli kemik bozukluklarını teşhis etmede çok yardımcı kılar:
- Kırıklar
- Artrit
- Paget kemik hastalığı
- Kemik kaynaklı kanser
- Farklı bir bölgeden kemiğe metastaz yapmış kanser
- Eklemlerin, eklem yer değiştirmelerinin veya kemiklerin enfeksiyonu
- Kemiklere yetersiz kan temini veya kemik dokusunun ölümü
- Avasküler kangren
- Sırt ağrısı
- Mesane kanseri
Kemik Taraması
Kemik taramasına hazırlanırken diyetinizi kısıtlamanıza veya belirli aktivitelerden kaçınmanıza gerek yoktur. Pepto-Bismol gibi bizmut içeren bir ilaç kullandıysanız veya son dört gün içinde baryum kontrast madde kullanarak bir röntgen testi yaptırdıysanız doktorunuza bildirin. Baryum ve bizmut, kemik taraması sonuçlarını etkileyebilir.
Testten hemen önce metal nesneleri çıkarmanız istenebilir.
Bebeğin radyasyona maruz kalmasıyla ilgili endişeler nedeniyle genellikle hamile kadınlarda veya emziren annelerde kemik taramaları yapılmaz. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyin.
Kemik taraması bir nükleer görüntüleme prosedürüdür. Nükleer görüntülemede, küçük miktarlarda radyoaktif maddeler bir damara enjekte edilir ve vücudun farklı bölgelerinde değişen miktarlarda alınır.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Hücrelerin ve dokuların kendilerini en aktif olarak onardıkları vücut bölgeleri, en büyük miktarda izleyiciyi alır. Nükleer görüntüler bu alanları vurgulayarak hastalık veya yaralanma ile ilişkili anormalliklerin varlığını düşündürür.
Enjeksiyon
Enjeksiyon ile tarama arasındaki süre, doktorunuzun taramayı isteme nedenine bağlı olarak değişir. Enjeksiyondan hemen sonra bazı görüntüler alınabilir. Ancak ana görüntüler, izleyicinin dolaşmasına ve kemikleriniz tarafından emilmesine izin vermek için iki ila dört saat sonra alınır.
Vücudunuzdaki bazı kemikleri daha iyi görmek için doktorunuz tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi adı verilen ek görüntüleme isteyebilir. Bu görüntüleme, özellikle kemiğinizin derinlerinde veya görülmesi zor olan yerlerde yardımcı olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN