Diş Eti Kanaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diş eti kanaması diş eti hastalığının en sık görülen belirtisidir. Ancak diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Diş etlerinin ara sıra kanaması, dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamaktan veya tam oturmayan takma dişler kullanmaktan kaynaklanabilir. Sık diş eti kanaması ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi durumları gösterebilir:
- Periodontitis (diş eti hastalığının ileri bir şekli)
- Lösemi (kan kanseri)
- Vitamin eksikliği
- Pıhtılaşma hücrelerinin eksikliği (trombosit)
- Diş eti kanamasına neden olabilecek diş rahatsızlıkları
Diş Eti İltihabı
Çoğu insan, plak diş eti çizgilerinde çok uzun süre kaldığında diş eti iltihabı geliştirir. Plak, dişlerinize yapışan kalıntıları ve bakterileri ifade eder.
Dişlerinizi fırçalamak plakları temizler ve çürükler (diş çürükleri) geliştirmenizi engelleyebilir. Ancak düzgün bir şekilde fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız plak diş eti hattınızda kalabilir.
Plak temizlenmezse, sertleşerek tartar (taş) oluşturabilir ve bu da kanamayı artıracaktır. Diş etlerinizin yakınında plak birikmesi de diş eti iltihabına neden olabilir.
Diş Eti İltihabı Belirtileri
- Kabarık diş etleri
- Ağızda ve diş etlerinin çevresinde ağrı
- Diş eti kanaması
- Periodontitis
Diş eti iltihabı ilerlediğinde periodontal hastalık (periodontitis) ortaya çıkabilir. Periodontal hastalık, dişlerinizi ve diş etlerinizi birbirine bağlayan diş etleri, çene kemiği ve destekleyici dokuların bir enfeksiyonudur. Periodontitis dişlerinizin gevşemesine veya düşmesine neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Vitamin Eksiklikleri
C vitamini ve K vitamini eksiklikleri de diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir.
Protez takan kişilerde bazen diş eti kanaması da görülebilir. Bu, protezler çok sıkı oturduğunda daha olasıdır. Protezler veya diğer oral aletler diş etlerinizin kanamasına neden oluyorsa diş hekiminiz veya ortodontistinizle konuşun. Daha iyi oturan bir ağızlık oluşturmak için yeni ölçüler almaları gerekebilir.
Hamilelik genellikle diş eti kanamasına neden olur. Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir.
Hemofili ve lösemi gibi kanama bozuklukları da diş eti kanaması riskinizi artırabilir. Kan inceltici ilaçlar alırsanız diş etleriniz daha sık kanabilir. Bu sınıftaki ilaçlar arasında varfarin, aspirin ve heparin bulunur.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN