Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Demir eksikliği anemisi, yaygın bir anemi türüdür. Kanda yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin bulunmadığı bir durumdur.

Adından da anlaşılacağı gibi, demir eksikliği anemisi yetersiz demirden kaynaklanmaktadır. Yeterli demir olmadan, vücudunuz kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımalarına yetecek kadar madde üretemez. Sonuç olarak, demir eksikliği anemisi sizi yorgun ve nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya bırakabilir.

Demir eksikliği anemisini demir takviyesi ile düzeltebilirsiniz. Bazen demir eksikliği anemisi için ek testler veya tedaviler gereklidir.

Demir Eksikliği Anemisi Belirtileri

Başlangıçta, demir eksikliği anemisi o kadar hafif olabilir ki fark edilmeyebilir. Ancak vücut demir eksikliği arttıkça ve anemi kötüleştikçe belirtiler ve semptomlar yoğunlaşır.

Demir eksikliği anemisi belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Aşırı yorgunluk
  • Zayıflık
  • Soluk ten
  • Göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı
  • Baş ağrısı, baş dönmesi veya baş dönmesi
  • Soğuk eller ve ayaklar
  • Kırılgan tırnaklar
  • İştahsızlık

Siz veya çocuğunuz demir eksikliği anemisini düşündüren belirti ve semptomlar geliştirirseniz, doktorunuza görünün. Demir eksikliği anemisi, kendi kendine teşhis veya tedavi edilecek bir şey değildir. Bu nedenle, kendi başınıza demir takviyeleri almaktansa teşhis için doktorunuza görünün. Vücudun aşırı demir ile yüklenmesi tehlikeli olabilir çünkü aşırı demir birikimi karaciğerinize zarar verebilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi

Demir Eksikliği Anemisi Nedenleri

Kan, kırmızı kan hücrelerinde demir içerir. Yani kan kaybederseniz, biraz demir kaybedersiniz. Adet dönemleri ağır olan kadınlar, adet döneminde kan kaybettikleri için demir eksikliği anemisi riski altındadır. Vücuttaki yavaş, kronik kan kaybı, peptik ülser, mide fıtığı, kolon polipi veya kolorektal kanser gibi demir eksikliği anemisine neden olabilir.

Vücudunuz düzenli olarak yediğiniz gıdalardan demir alır. Çok az demir tüketirseniz, zamanla vücudunuzda demir eksikliği yaşanabilir. Demir açısından zengin yiyeceklerin örnekleri arasında et, yumurta, yapraklı yeşil sebzeler ve demir açısından zenginleştirilmiş yiyecekler bulunur.

Yiyeceklerdeki demir, ince bağırsağınızda kan dolaşımınıza emilir. Çölyak hastalığı gibi bağırsağınızın sindirilmiş gıdalardan besinleri emme yeteneğini etkileyen bir bağırsak hastalığı, demir eksikliği anemisine yol açabilir.

Demir takviyesi olmadan, birçok gebe kadında demir eksikliği anemisi ortaya çıkar çünkü demir depolarının büyüyen fetüs için bir hemoglobin kaynağı olmasının yanı sıra kendi artan kan hacmine hizmet etmesi gerekir.

05 Mart 2021
318 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al