Ruhsatsız Eve Deprem Sigortası Yapılır mı?

Ruhsatsız Eve Deprem Sigortası Yapılır mı?

Türkiye deprem kuşağı üzerinde yer alan bir ülke ve her zaman deprem olabilme olasılığı mevcut. Daha önceden yaşamış olduğumuz büyük depremler ve arkçı sarsıntılar bunun en büyük göstergesi. 20 yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi de bunun en önemli örneğidir. Zaten Türkiye’de deprem sigortası yaptırma zorunluluğu da bu deprem sonrasında meydana geldi. 18 ağustos 1999 depremi sonrasında deprem sigortası yürürlüğe girdi ve devlet tarafından uygulanması zorunlu olarak kabul edildi. 

Deprem sigortasıyla birlikte olası depremden kaynaklı olarak yaşanan yangın, yer kayması, heyelan gibi durumlarda binalar teminat doğrultusunda güvence içerisine alınmış oluyor. Bu durumda ruhsatsız bir eve de deprem sigortası yaptırmak mümkündür. Deprem sigortası yıllık olarak yapılır ve her yıl düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Deprem sigortasında primler ise konutun olduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Deprem sigortası yaptırılırken konut sahibinden istenilen bir takım belgeler vardır. Bu belgeler ise şu şekilde sıralanabilir.

Deprem Sigortası İçin İstenen Belgeler

  • Sigorta yaptıracak kişinin adı ve soyadı
  • Sigorta yaptıracak kişinin TC kimlik numarası
  • Sigorta yaptıracak kişinin adres ve telefon numarası
  • Sigortası yapılacak binanın adresi ve tapu bilgileri
  • Binanın inşa edildiği yıl ve yapısal özellikleri
  • Binadaki toplam kat sayısı
  • Binadaki mevcut hasar durumu
  • Meskenin brüt olarak yüz ölçümü
  • Binanın kullanım şekli

Deprem sigortası yaptıran kişiler olası deprem meydana gelmesi ve evlerinin zarar görmesi halinde güncel yaşamlarına geri dönmede zorlanmaz ve geçiş daha hızlı bir şekilde olur. Devletin deprem sigortasını zorunlu tutmasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.

Deprem Sigortası Olmayanlar Hangi İşlemleri Gerçekleştiremez?

Deprem sigortasını yaptırmamış ve primlerini ödememiş olan kişilerin devlet dairelerindeki işlemlerinde bazılarına müsaade edilmez. Örneğin bir binanın sicil işlemlerinin yapılması engellenir, su, doğal gaz ve elektrik aboneliği işlemleri yaptırılmaz. Aslında deprem sigortası yaptırmamanın herhangi bir cezası yoktur ancak resmi işlerin halledilmiyor olması da bir anlamda bu zorunluluğu ön plana çıkarmıştır. Deprem sigortası olmayan bir binanın alım ve satım işlemlerine müsaade edilmez. Eğer ki binanın daha önce sigortası var ancak satış zamanında bu sigorta uzatılmamışsa bu durumda yine satış gerçekleştirilmez.

06 Ocak 2020
596 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al