Düşük Tansiyon Hamilelikte Zararlı mı?
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, erkeklerde doğurganlık sorunları ve kadınlarda erken doğum gibi gebelik komplikasyonları ile ilişkilidir. Hipotansiyon olarak bilinen düşük tansiyon, hamile kalmayı ve hamileliği sürdürmeyi de zorlaştırabilir.
Kan basıncı, kalbiniz attığında kanınızın atardamar duvarlarınıza ne kadar baskı uyguladığını gösterir. Düşük tansiyon, kan basıncı normalden çok daha düşük olduğunda ortaya çıkar. Bu, kalbin, beynin ve vücudun diğer bölümlerinin yeterince kan almadığı anlamına gelir. Kan basıncınız 90/60 mm Hg veya daha düşükse, kan basıncınız düşüktür.
Düşük Tansiyon ve Hamilelik
Düşük tansiyonun hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu gösteren çok fazla veri yoktur, ancak düşük tansiyon, hamileliği etkileyebilecek altta yatan bir duruma işaret edebilir.
Bu koşullardan biri, endokrin hormonları üreten bezler çok az veya çok fazla ürettiğinde hormonal dengesizliğe neden olan bir endokrin bozukluğu meydana gelebilir. Bazı hormonlar, bir yumurtalık içindeki yumurtanın büyümesini, yumurtanın fallop tüpüne salınmasını ve döllenmiş yumurtanın bağlanacağı ve büyüyeceği implantasyon için uterus astarının kalınlaşmasını düzenlemeye yardımcı olur. Hormonlardaki herhangi bir bozulma, bu süreçlerin gerçekleşmesini önleyebilir veya geciktirebilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Düşük tansiyon ve kısırlıkla bağlantılı diğer hormonal bozukluklar şunları içerir:
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Bulanık görme
- Serin, terli cilt
- Yorgunluk veya zayıflık
- Nefes darlığı
Hamilelik kendi başına düşük tansiyonun önemli bir nedenidir. Hamileliğin ilk 24 haftasında kan basıncının düşmesi yaygındır. Bunun nedeni, vücudunuzun, kan damarlarınızın duvarlarını gevşetmeye yardımcı olan, kan akışına karşı direnci azaltan ve dolayısıyla kan basıncını düşüren progesteron gibi belirli hormonları daha yüksek seviyelerde salgılamasıdır.
Hipotansiyon, hamilelik sırasında çeşitli nedenlerle tehlikeli olabilir. Birincisi, baş dönmesi bayılma ve düşme riskinizi artırır, bu da sizin ve bebeğinizin yaralanmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen hipotansiyon, vücudunuza ve bebeğinize verilen kan ve besin miktarı azaldığından organ hasarına da neden olabilir.
Anne tansiyonu üzerine yapılan çalışmaların çoğu, organ yetmezliğine yol açabildiği gibi ciddi durumlara neden olan yüksek tansiyona odaklanır.
Hipotansiyonunuzun nasıl tedavi edildiği, buna neyin sebep olduğuna ve sahip olduğunuz semptomlara bağlıdır. Herhangi bir semptom veya komplikasyona neden olmayan düşük tansiyon tedavi gerektirmeyebilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN