Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?

Biyopsi Nedir, Neden Yapılır?

Biyopsi, laboratuvarda analiz edilebilmesi için vücudunuzdan bir doku parçasını veya bir hücre örneğini alma işlemidir. Belirli belirti ve semptomları yaşıyorsanız veya doktorunuz bir endişe alanı tespit ettiyse, kanser veya başka bir durum olup olmadığını belirlemek için biyopsi yapılabilir.

X-ışınları gibi görüntüleme testleri, kitleleri veya anormallik alanlarını tespit etmede yardımcı olurken, kanserli hücreleri kanserli olmayan hücrelerden ayırt edemezler. Kanserlerin çoğu için kesin tanı koymanın tek yolu, daha yakından inceleme için hücre toplamak üzere biyopsi yapmaktır.

Kanser teşhisi yapmak için kullanılan çeşitli biyopsi işlemleri vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Kemik iliği biyopsisi
  2. Endoskopi biyopsi
  3. İğne biyopsisi
  4. Deri biyopsisi

Kemik İliği Biyopsisi

Kemik iliği, bazı büyük kemiklerinizin içinde kan hücrelerinin üretildiği süngerimsi maddedir. Bir kemik iliği örneğini analiz etmek kan probleminize neyin sebep olduğunu ortaya çıkarabilir. Kemik iliği biyopsisi, lösemi, lenfoma ve multipl miyelom gibi kan kanserleri dahil olmak üzere hem kanserli olmayan hem de kanserli çeşitli kan problemlerini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır. Kemik iliği biyopsisi, başka bir yerden başlayan ve kemik iliğine giden kanserleri de tespit edebilir.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Endoskopik biyopsi

Ne tür bir endoskopik biyopsi geçirdiğiniz şüpheli bölgenin nerede olduğuna bağlıdır. Endoskopik biyopside kullanılan tüpler ağzınızdan, rektumdan, idrar yolunuzdan veya cildinizdeki küçük bir kesiden sokulabilir. Endoskopik biyopsi prosedürlerine örnek olarak mesanenizin içinden doku toplamak için sistoskopi, akciğerinizin içinden doku almak için bronkoskopi ve kolonunuzun içinden doku toplamak için kolonoskopi dahildir.

İğne biyopsisi

İğne biyopsisi genellikle şüpheli göğüs topakları ve genişlemiş lenf düğümleri gibi doktorunuzun cildinizde hissedebileceği tümörlerde kullanılır. X-ışını gibi bir görüntüleme prosedürü ile birleştirildiğinde, iğne biyopsisi, deri yoluyla hissedilemeyen şüpheli bir alandan hücre toplamak için kullanılabilir.

Deri biyopsisi

Deri biyopsisi, hücreleri vücudunuzun yüzeyinden uzaklaştırır. Deri biyopsisi en çok melanom ve diğer kanserler dahil olmak üzere cilt rahatsızlıklarını teşhis etmek için kullanılır. Ne tür bir cilt biyopsisi yapacağınız, şüphelenilen kanserin türüne ve şüpheli hücrelerin boyutuna bağlı olacaktır.

31 Mart 2021
281 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al