Beyin Nedir? Beynin Anatomisi Nasıldır?

Beyin Nedir? Beynin Anatomisi Nasıldır?

Beyin, kafatasının içinde korunan büyük bir sinir dokusu kütlesinden oluşan bir organdır. Hemen hemen her ana vücut sisteminde rol oynar.

Ana işlevlerinden bazıları şunları içerir:

  • Duyusal bilgilerin işlenmesi
  • Kan basıncını ve nefes almayı düzenleyen
  • Hormonları serbest bırakmak

Beynin Anatomisi ve işlevi

Beyin büyük bir parçasıdır. Yarım küre adı verilen iki yarıya bölünmüştür. İki yarım küre, interhemisferik fissür adı verilen bir olukla ayrılır. Serebrumun her yarım küresi, lob adı verilen geniş bölgelere ayrılmıştır. Her lob farklı işlevlerle ilişkilendirilmiştir:

Ön loblar, lobların en büyüğüdür. Adlarından da anlaşılacağı gibi beynin ön kısmında yer alırlar. Motor beceriler, problem çözme, yargılama, planlama ve dikkat gibi üst düzey davranışları koordine ederler. Ön loblar ayrıca duyguları ve dürtü kontrolünü de yönetir.

Parietal loblar, ön lobların arkasında bulunur. Beynin diğer bölümlerinden gelen duyusal bilgileri düzenlemeye ve yorumlamaya katılırlar.

Zamansal loblar, başın her iki yanında kulaklarla aynı seviyede bulunur. Görsel bellek (yüz tanıma gibi), sözlü bellek (dili anlama gibi) ve başkalarının duygularını ve tepkilerini yorumlama gibi belirli işlevleri koordine ederler.

Oksipital loblar beynin arkasında bulunur. Görmenin diğer yönleriyle birlikte basılı kelimeleri okuma ve tanıma becerisine yoğun bir şekilde dahil olurlar.

Beyincik

Beyincik sadece oksipital lob altında, beynin arka tarafında yer almaktadır. Daha küçük veya daha ince hareketlerin, özellikle el ve ayakları içerenlerin koordinasyonunu ifade eden ince motor becerilerle ilgilidir. Aynı zamanda vücudun duruşunu, dengesini ve dengesini korumasına yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Diensefalon

Diensefalon beynin tabanında bulunur. Şunları içerir:

  • Talamus
  • Epitalamus
  • Hipotalamus

Talamus, beyne gelen sinyaller için bir tür aktarma istasyonu görevi görür. Aynı zamanda bilinç, uyku ve hafıza ile de ilgilidir.

Epitalamus, limbik sistem ile beynin diğer bölümleri arasında bir bağlantı görevi görür. Limbik sistem, beynin duygu, uzun süreli hafıza ve davranışla ilgili bir parçasıdır.

Hipotalamus, homeostazın korunmasına yardımcı olur. Bu, tüm bedensel işlevlerin dengesini ifade eder.

Beyin Sapı: Beyin sapı, serebellumun önünde bulunur ve omuriliğe bağlanır. Üç ana bölümden oluşur:

Orta Beyin: Orta beyin, göz hareketini kontrol etmeye yardımcı olur ve görsel ve işitsel bilgileri işler.

27 Mayıs 2021
283 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al