Beyin Metastazı Nedir ve Belirtileri

Beyin Metastazı Nedir ve Belirtileri

Beyin metastazları, kanser hücreleri orijinal bölgelerinden beyne yayıldığında ortaya çıkar. Herhangi bir kanser beyne yayılabilir, ancak beyin metastazlarına neden olma olasılığı en yüksek olan türler akciğer, meme, kolon, böbrek ve melanomdur.

Beyin metastazları beyinde bir tümör veya birçok tümör oluşturabilir. Metastatik beyin tümörleri büyüdükçe çevredeki beyin dokusu üzerinde baskı oluşturur ve işlevini değiştirir. Bu, baş ağrısı, kişilik değişiklikleri, hafıza kaybı ve nöbetler gibi belirti ve semptomlara neden olur.

Kanseri beyne yayılmış kişilerin tedavisi cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi, immünoterapi veya tedavilerin bir kombinasyonunu içerebilir. Bazı durumlarda başka tedaviler önerilebilir. Tedavi genellikle kanserden kaynaklanan ağrı ve semptomları azaltmaya odaklanır.

Beyin Metastazı Belirtileri

Beyin metastazlarının neden olduğu belirti ve semptomlar, metastatik tümörlerin konumuna, boyutuna ve büyüme hızına göre değişebilir.

Beyin metastazlarının belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Baş ağrısı, bazen kusma veya mide bulantısı
  • Artan hafıza sorunları gibi zihinsel değişiklikler
  • Nöbetler
  • Vücudun bir tarafında zayıflık veya uyuşukluk

Sizi ilgilendiren kalıcı belirti ve semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın. Geçmişte kanser tedavisi gördüyseniz, doktorunuza tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi verin.

Ankara Özel Sağlık Sigortası için hksigorta.com’dan en uygun fiyat teklifinizi alabilirsiniz.

Beyin Metastazı Nedenleri

Beyin metastazları, kanser hücreleri orijinal konumlarından ayrıldığında meydana gelir. Hücreler kan dolaşımından veya lenf sisteminden geçebilir ve çoğalmaya başladıkları beyne yayılabilir.

Orijinal konumundan yayılan metastatik kanser, birincil kanser adıyla bilinir. Örneğin memeden beyne yayılan kansere beyin kanseri değil metastatik meme kanseri denir.

Beyin Metastazı Risk faktörleri

Herhangi bir kanser türü beyne yayılabilir, ancak bazı kanser türlerinin beyin metastazlarına neden olma olasılığı daha yüksektir:

  • Akciğer kanseri
  • Meme kanseri
  • Kolon kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Melanom

External radyoterapi genellikle lineer akseleratör cihazında yapılır ve X-ışını kullanılır. Tedavi pazartesiden cumaya olacak şekilde her gün verilir.

Proton tedavisi’nde X-ışını kullanılmaz, halen ülkemizde yoktur, biyolojik doz hesabı ve etkileri X-ışınından farklıdır.

Stereotaktik radyoterapi: radyocerrahi: SBRT bir diğer seçenektir. Küçük hacimli ve 2. Kez yapılacak radyoterapi uygulamaları ve de yakınında kritik organ bulunan tümörler için avantajlıdır.

28 Eylül 2021
161 kez görüntülendi
Etiketler:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al