Bankanın Koyduğu Bloke Nasıl Kaldırılır?

Bankanın Koyduğu Bloke Nasıl Kaldırılır?

Devlet borcunu asla unutmayacağı gibi bunu süreklilik haline getirenlere karşın bir takım yaptırımlar uygulamaktadır. Bunlardan bir tanesi de bankanın koyduğu bloke kararıdır? İsterseniz bu konuya başlamadan önce bloke nedir? Bunu açıklayalım.

Bloke Nedir?

Bloke kişi ya da kişiler tarafından bankada bulunan hesabınızın dondurularak borcun miktarı kadar olan paranın bloke edilmesidir.  Mesela şu şekilde anlatabiliriz. Sizin herhangi bir nedenden dolayı 500 TL’lik bir borcunuz bulunuyor bankada ise 2 bin 500 TL’lik bir paranız var. Bu durumda 500 TL’ye bloke konularak 2 bin TL’lik kalan tutarı hesabınızda istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bloke devlet tarafından konulur.

Öncelikle bunun nedeni hızlı bir işlem ve herhangi bir masrafı olmuyor, Alacaklılar sizi icraya verse prosedür gereği bir çok safhada yapılmaktadır. Ancak bloke işlemlerinden borcunuz tutarını bir üst yazı yazılarak bütün bankalara gönderilir, Banka borç tutarı kadar hesabınızda bloke koyar, borcunuzu ilgili daireye giderek ödemeniz halinde bloke kaldırılır. Ancak banka kendisine gelen yazıda borç miktarı belirtilmemişse banka yazıyı geri göndererek borç miktarını ister, bazı bankalar ise borç miktarı belirtmesine rağmen bütün hesaba bloke koyarak müşterinin işlem yapmasını engeller. Böyle bir durumda bankayla görüşmenizi tavsiye ederiz, bankalar en fazla borcunuz kadar bloke işlemi yapabilir.

İlginizi Çekebilir: Ankara trafik sigortası teklifi al

Banka blokesi nasıl kaldırılır?

Bankanın koyduğu bloke için öncelikli olarak yapmanız blokenin kim tarafından kondurulduğunun öğrenilmesidir. Kişinin ya da kurumun kim olduğunu öğrendikten sonra ise görüşmenizi onunla yapmanız gerekiyor. Genelde bloke işlemi bankaya, vergi dairesine olan borçlarınız nedeniyle olduğundan dolayı buralara gidebilirsiniz. Görüşmenizde blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Eğer bir işe girdiniz ve artık borcu ödeyebilecek durumunuz var bunu belirterek maaşınızın onda birini ödeme koşuluyla ödeme yapabilirsiniz. Borcunuzun tamamını ödeyebilecek güçteyseniz o zaman kapatarak bloke işlemini ortadan kaldırabilirsiniz. 

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar?

Bankanın koyduğu bloke iki şekilde olur. Bunlardan birincisi devlete olan borçlarınız varsa ikincisi ise bir şahısa ya da ticari kuruma borçlu olursanız. Eğer ki borcunuz devlet dairelerine ise bu durumda kurum borcun faturasını ya da fişini üt yazıya ekleyerek bankaya gönderir ve banka kişinin hesabına bloke koyar.

26 Haziran 2020
501 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al