Aşırı Terlemenin Nedeni Nedir?

Terleme Nedir?
Terleme, sıvının vücudun ter bezlerinden salınmasıdır. Bu sıvı tuz içerir. Bu sürece terleme de denir. Terlemek, vücudunuzun serin kalmasına yardımcı olur. Ter genellikle kolların altında, ayaklarda ve ellerin avuç içlerinde bulunur. Terlediğiniz miktar, sahip olduğunuz ter bezine bağlıdır. Bir kişi, ergenlik döneminde tamamen aktif hale gelmeye başlayan yaklaşık 2 ila 4 milyon ter beziyle doğar. Erkeklerin ter bezleri daha aktif olma eğilimindedir.
Terleme, otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Bu, sinir sisteminin kontrolünüz altında olmayan kısmıdır. Terleme, vücudun sıcaklığı düzenlemenin doğal yoludur.
Sizi daha fazla terletebilecek şeyler şunları içerir:
- Sıcak hava
- Egzersiz yapmak
- Sizi sinirlendiren, kızdıran, utandıran veya korkutan durumlar
Aşırı Terleme
Aşırı terleme, çevrenizdeki sıcaklığa veya aktivite seviyenize veya stresinize bağlı olarak beklediğinizden daha fazla terlemenizdir. Aşırı terleme, günlük aktiviteleri bozabilir ve sosyal kaygı veya utanç yaratabilir.
Aşırı terleme veya tüm vücudunuzu veya sadece avuç içleriniz, ayak tabanlarınız, koltuk altlarınız veya yüzünüz gibi belirli bölgeleri etkileyebilir. Elleri ve ayakları tipik olarak etkileyen tip, uyanma saatlerinde haftada en az bir bölüme neden olur.
Aşırı Terleme Nedenleri
Aşırı terlemenin altında yatan tıbbi bir neden yoksa, buna birincil hiperhidroz denir. Aşırı terleme, sıcaklık veya fiziksel aktivitede bir artışla tetiklenmediğinde ortaya çıkar. Birincil hiperhidroz en azından kısmen kalıtsal olabilir. Aşırı terleme, altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanıyorsa buna ikincil hiperhidroz denir.
Aşırı terlemeye neden olabilecek sağlık koşulları şunları içerir:
- Akromegali
- Diyabetik hipoglisemi
- Nedeni belirsiz ateş
- Hipertiroidizm
- Enfeksiyon
- Lösemi
- Lenfoma
- Sıtma
- Bazen bazı beta blokerleri ve antidepresanları alırken yaşananlar gibi ilaç yan etkileri
- Menopoz
- Nörolojik hastalık
- Feokromositoma
- Tüberküloz
Ağır terlemenize baş dönmesi, göğüs ağrısı veya mide bulantısı eşlik ederse hemen tıbbi yardım isteyin.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:
- Aniden normalden daha fazla terlemeye başlarsınız.
- Terleme günlük rutininizi bozar.
- Belli bir sebep olmadan gece terlemesi yaşarsınız.
- Terleme, duygusal sıkıntıya veya sosyal geri çekilmeye neden olur.
Aşırı terlediğinizden şüpheleniyorsanız özel sağlık sigortasından faydalanarak tedavinizi ücretsiz hale dönüştürebilirsiniz. Özel sigortanız yoksa Hksigorta.com’dan Ankara özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN