Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani işitme kaybı, bir kerede veya birkaç gün içinde meydana gelir. Her 5.000 yetişkinden yaklaşık biri, her yıl ani başlangıçlı işitme kaybı yaşamaktadır. Ancak bu sayı, bildirilmeyen ve teşhis edilmeyen vakaların sayısı nedeniyle çok daha yüksek olabilir.

Erkekler ve kadınlar eşit şekilde etkilenir ve ortalama ilk ortaya çıkma yaşı tipik olarak 40’lı yaşların ortası ile 50’lerin ortasıdır.  Çoğu insan için, ilk varsayım, alerji, kulak kiri tıkanıklığı veya sinüs enfeksiyonundan muzdarip olduklarıdır, bu nedenle tedavi aramamaya karar verebilirler, ancak acil tedavi hayati önem taşır.

Ani İşitme Kaybının Belirtileri

Bazı insanlar sabah ilk iş olarak uyandıklarında ani işitme kaybı fark ederler ve işitmelerinin farklı olduğunu fark ederler. Bazıları, telefonu etkilenen kulağa tutana veya kulaklık dinlemeye çalışana kadar bir fark görmez.

Daha sonra, bazı hastalar, etkilenen kulakta bir dolgunluk hissi veya muhtemelen kulakta ani çınlama ve baş dönmesi ile birlikte başın o tarafında garip bir his bildirirler. Bu bazen “işitsel dolgunluk” olarak adlandırılır. Ani işitme kaybının nedeni genellikle bilinmemektedir.

İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Ani işitme kaybı diğer işitme kaybı türlerinden farklıdır. Hızlı başlangıcının yanı sıra, genellikle idiyopatiktir, yani nedeni genellikle bilinmemektedir. Teşhis edilen vakaların yalnızca yüzde 10 ila 15’inde bir neden tespit edilebilir.

Bilinen bazı olası risk faktörleri ve nedenleri şunları içerir:

  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Viral enfeksiyon
  • İç kulak bozuklukları, özellikle Meniere hastalığı
  • Migren
  • Tümörler
  • Bazı ilaçlar, özellikle yüksek dozlarda alındığında, ototoksik ilaçlar olarak bilinen bir yan etki olarak işitme kaybına neden olabilir.
  • Nörolojik hastalıklar veya bozukluklar
  • Kafa travması veya travma
  • Otoimmün hastalıklar
  • Dolaşım sorunları

Virüs, işitme kaybıma neden oldu mu?

Araştırmacılar, bariz bir neden belirlenemeyen ani işitme kaybı vakalarında hafif bir viral enfeksiyonun sorumlu olabileceğini düşünüyor. Bunun nedeni, insanların işitmelerini kaybetmeden önceki günler ve haftalarda genellikle soğuk algınlığı veya solunum enfeksiyonu geçirdiklerini bildirmeleridir.

COVID-19 ve Ani İşitme Kaybı

Viral enfeksiyonların, ani işitme kaybının en yaygın nedenlerinden biri olduğu düşünülürse, aynı şey bir pandemiyi tetikleyen yeni koronavirüs olan COVID–19 için de geçerli mi?  Evet, ender durumlarda işitme kaybına yol açabileceği görülüyor.

15 Mart 2021
285 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al