Pert Olmuş Aracın Parası Nasıl Alınır?
Perte Çıkan Aracın Parası Ne Zaman ve Nasıl Alınır?
Otomobiller özellikle yüksek modelse bu durumda sürücüler araçlarını ve araçlarına bağladıkları paralarını güvenceye almak için kasko sigortası yaptırırlar. Kaskonun amacı ise kaza, hırsızlık ya da doğal afet sonucunda aracın başına herhangi bir zarar gelmesi halinde hasarların karşılanmasını sağlamaktır. Aracın kaza sonrasındaki parçalarının yenilenmesi veya tamir masraflarının karşılanması kasko sayesinde mümkündür. Ancak aracınızla yaptığınız kaza sonrasında ağır hasar almışsa bu durumda aracınız perte çıkarılabilir. Ancak bu her hasar alan araç için söz konusu olan durum değildir. Bunun için aracınızda meydana gelen hasarın boyutları şu şekilde olmalıdır.
Perte Çıkan Araç
Aracınızla kaza yaptıktan sonra aracın minimum olarak % 70 oranında hasar almış olması ya da aracın tamiri için harcanacak olan paranın da aracın bedeline yakın olması gerekir.
Sigorta şirketi bir araç hakkında pert onayı verirken iki kriteri göz önünde bulundurur. Bunlar ise şu şekildedir.
- Aracın hurda fiyatı
- Aracın onarım masrafları
Yukarıdaki iki maddeye göre sigorta şirketi aracın pert olup olmadığına karar verecektir. Eğer ki aracınız pert olarak kabul edilmişse bu durumda aracınızın parasını almanız gerekir. Peki pert olan bir aracın parası nasıl alınır?
Aracınızla ilgili bir kaza ya da doğal afet neticesinde hasar söz konusuysa bu durumda 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bu durumun bildirilmesi gerekiyor. Sigorta şirketi bildirim sonrasında aracı yukarıdaki şartlara göre inceleyip kararını verir. Eğer ki 5 iş günü içerisinde bu durumu bildirmezseniz o zaman sigorta şirketinin de yükümlülüğü ortadan kalkmış olur. Bu da sizin için iyi olmayacak bir sonuç demektir.
Hangi Belgelerle Başvurulması Gerekir?
- Kaza sonrasındaki ekspertiz raporu
- Aracınızın ruhsatının fotokopisi
- Sürücünün ehliyet fotokopisi
- Aracın hasar resimleri
- Kaza raporu
- Alkollü olup olmadığına dair rapor
- Sigorta poliçesi
Aracın perte çıkmasıyla ilgili en önemli karar ekspertiz raporudur. Çünkü sigorta şirketi bu raporu baz alarak hareket eder ve poliçede belirlenmiş olan teminat tutarını geçmeyecek şekilde aracın rayiç bedelini belirler. Aracın gerçek bedeliyle rayiç bedel hesaplandıktan sonra ödeme işlemi yapılır. Sürücü isterse pert aracı tekrar satın alabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN