D Vitamini Diş Sağlığınızı Etkiler mi?
Diş kontrollerini çevreleyen çok yaygın bir kalıp var. Muhtemelen, son randevunuzda size daha fazla fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız gerektiği söylenmiştir. Pek çok insan düşük şekerli bir diyete veya sıkı bir ağız hijyeni rejimine bağlı kalmaz ve genellikle aynı bahaneleri söylerler.
D Vitamini ve Diş Sağlığı
Dişler temiz tutulması gereken cansız nesneler olarak düşünülmüştür. Sürekli yüzeysel bakım gerektiren porselen bir vazo gibi diyelim. Ancak porselen vazolardan farklı olarak dişler vücudunuzun yaşayan, işleyen bir parçasıdır. Vücudun mineralleri yönetme şekli, her ikisi de D vitamini tarafından düzenlenen kalsiyum dengesi ve bağışıklık sistemi tarafından yönlendirilir.
Diş çürüğü ve diş eti kanaması diş sağlığınızın en yaygın iki önlemidir. Diş çürüğü çocuklarda en sık görülen kronik durumdur. Ek olarak, diş eti kanaması diş eti hastalığının ilk belirtisidir. Araştırmalar, bunun sadece diş eti sağlığınızın bir işareti olmadığını, aynı zamanda bağırsak sağlığınızın bir işareti olduğunu gösteriyor. Bu nedenle vücudun diğer bölümlerinde olup bitenler diş sağlığını da etkileyebilir.
D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
D vitamini, sağlıklı kemikler oluşturmak için çok önemlidir, çünkü sindirim sisteminizin diyetinizden kalsiyumu emmesine izin verir. Kalsiyum, fosforla birlikte diş minesini oluşturan kemikli yapıyı oluşturan hammaddedir. Emayenizin altında, vücudun dişinizin içindeki çok önemli kan akışını ve siniri korumak için kullandığı canlı hücreleri içeren dentin bulunur.
Dentininiz, minenizin sınırında oturan ve bağışıklık faktörlerini serbest bırakan “koruyucu” hücreler içerir. D vitamini seviyeniz düşükse, savunma sisteminizin enfekte dişleri korumak ve onarmak için yakıtı yoktur.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları
Diş Eti Kanaması
Diş etlerinin iltihaplandığı ve kanadığı bir durum olan diş eti iltihabını önlemek için diş hekiminiz tarafından ağız hijyeni önerilir. Diş eti iltihabı sadece kötü diş sağlığının bir işareti değildir; aynı zamanda iltihaplı bir bağışıklık sisteminin bir işaretidir. Ağzınız, bağışıklık sisteminin çoğunun hazırlandığı bağırsak mikrobiyomunuzun bir uzantısıdır. Bağırsak gibi ağız da mikroplar ve kendi bağışıklık hücreleriniz arasında sürekli etkileşimin gerçekleştiği bir alandır. Dahası, D vitamini bağışıklık sistemini yönetmede rol oynar.
D Vitamini Eksikliği
D vitamini eksikliği olan çocukların diş çürümesi riskinin daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu ilişki hem eksiklik hem de yetersizlik ile ilişkilidir. D vitamini için standart test, 20 ng/ml’nin altında bir seviye eksiklik olarak kabul edilen 25(OH)D’lik kan seviyesi ölçümleridir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN