Alkollü Araç Kullanımı ve Hukuk

Alkollü Araç Kullanımı ve Hukuk

Alkolün şişede durduğu gibi durmadığını biliyoruz. Bunun için alkol kullanmamayı tavsiye yerine biz şunu belirtmenin yerinde olduğunu düşünüyoruz. Eğer alkollü iseniz kesinlikle aracınızın direksiyon koltuğuna oturmamalısınız. Çünkü alkol ne kadar az alırsanız alın sizin reflekslerinizi zayıflatacak ve kazaya sebebiyet verecektir. Bunun için yasalar alkolü iken kaza yapan sürücüyü her zaman haksız olarak görmüştür.

Eğer aracı kullanırken alkollüyseniz o zaman güvenli sürüş yeteneğinizi kaybetmiş olacaksınız. Dolayısıyla sürüş anında kaza oluşumu da normal bir süreç olacaktır. Bunu hukuku çerçevede belirtecek olursak bir sürücü alkollü olsun ya da olması kaza yaparsa sigortacı sigortalıya rücu edebilmesi için yeterli neden değildir. Sigortacının rücu meselesi, gerek zorunlu olsun, gerekse ihtiyari mali sorumluluk sigortası genel şartlarına göre sigortacı ödediği tazminat tutarınca sigorta ettirenin yerine geçer. Böylece, işletenin (sigorta ettirenin) kazaya sebep olan kişilere karşı açabileceği tazminat davalarını sigortacı açabilecektir.

Ankara Kasko Fiyatları

Sigorta ettiren kimsenin meydana gelmiş olan zarardan dolayı üçüncü şahıslara karşı dava hakkı varsa bu hak, tazmin ettiği bedel nispetinde sigortacıya geçer. Hastane masrafları için zarar görenin sigortacılardan herhangi birine başvurabileceği hükmü yer almaktadır. Tedavi masrafları dışındaki ödemelerde sigortacının diğer sigorta şirketlerine sorumluluk oranında paylaştırılmasını isteyebilecektir. Burada da rücu meselesi ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da ödemeyi yapan sigorta şirketi, diğer sigorta şirketlerine kusurları oranında başvurabilecektir.

Çoklu Zarar Halinde

Eğer ki kaza sonrasında birçoklu zarar meydana gelmişse ya da kazanın maddi tutarı poliçenin üzerinde yer alıyorsa bu durumda tedavi masrafları, tedavi masrafları dışındaki tazminat talepleri ve ölüm halinde ödenecek tazminat alacaklarının miktarları belirtilir. Ancak meydana gelen zarar, sigorta poliçesinde teminat altına alınan miktardan fazla ise ne yapılmalı? 96. madde bunun cevabını vermiştir. Buna göre; meydana gelen zarar, sigorta teminatı tutarından fazlaysa zarar görenlerden her birinin sigorta şirketinden talebi, sigorta tutarı tazminat alacakları toplamına olan oranına göre indirime tabi tutulur. Yani; poliçede belirtilen kaza başına ödenecek tazminat x zarara uğrayan tazminat alacağı, tüm zarara uğrayanların zararları toplamı.

Yukarıda belirttiğimiz hesapların yapılabilmesi için zarara uğrayan kişinin zararının tespit edilmesi gerekiyor. Başka türlü bir hesaplama yapılamaz.

21 Ocak 2020
551 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al