Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri, kadınlarda üreme veya menopozdan sonra gelişebilen içi sıvı dolu keselerdir. Yumurtalık kistleri için ilk tedavi yöntemi, ultrason ve kan çalışması kullanarak spesifik kist tipini teşhis etmektir. En yaygın tedavi, kistin büyük olmadığı veya semptomlara neden olmadığı sürece dikkatli beklemektir. Yumurtalık kistleri genellikle müdahale olmaksızın birkaç hafta içinde kaybolur.

Doktorunuz kistlerin ne sıklıkla izleneceğini belirleyecektir. Kronik ağrılı kistleri olan kadınlar için ağrı kesici ilaçlara ek olarak hormonal doğum kontrolü önerilebilir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nedir?

Yumurtalık kisti ameliyatı için büyük kistleri, ağrılı semptomları veya şüpheli görüntülemesi olan hastalara önerilebilir. Yumurtalık kisti ameliyatı, yumurtalıklardaki kistlerin ya küçük kesiklerle ya da karında daha büyük bir kesik ile yumurtalıklardan çıkarılmasıdır. Yumurtalık kistleri olan kadınların yaklaşık %8’inde tedavi gerektirecek kadar büyük kistler gelişir.

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, yumurtalık kisti çıkarma ameliyatında da aşağıdakiler dahil riskler vardır:

  • Ağrı kontrol edilemeyebilir,
  • Ameliyat bölgesinde, yumurtalıklarda veya fallop tüplerinde veya pelviste skar dokusu (yapışıklıklar) oluşabilir.
  • enfeksiyon
  • Bağırsak veya mesanede hasar

Yumurtalık Kistleri Ameliyattan Sonra Tekrar Olur mu?

Yumurtalık kistlerinin geri dönmeyeceğini garanti etmenin tek yolu, yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması ve menopozun başlatılmasıdır. Yumurtalık kistlerinin nedeni, kistlerin tekrarlamasının mümkün olup olmadığını belirlemede çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Yumurtalık kisti ameliyatının amacı, semptomlara neden olan veya kanserli kistleri çıkarmaktır. Kistlerin çıkarılması zamanla geri dönmeyecekleri anlamına gelmez. Ameliyattan önce doğurganlığı doktorunuzla konuşmanız önemlidir, çünkü ameliyat sırasında yumurtalıkların alınması veya yumurtalıklara zarar verilmesi doğal olarak hamile kalma yeteneğinizi etkileyebilir. Ancak kist nedeniyle her iki yumurtalık da alınsa bile tüp bebek yöntemiyle bebek taşımak mümkündür.

Yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınlar için tipik olarak rahim, yumurtalıklar ve fallop tüpleri çıkarılır ve bu da hamileliği imkansız hale getirir. Yumurtalık kanseri riski, özellikle menopozdan sonra yumurtalık kisti olan veya ailesinde meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olan kadınlarda yaşla birlikte artar.

Kistler doğal olarak bir kadının üreme yıllarında adet döngüsü boyunca ortaya çıkar. Birçok kadın, ağrıya veya semptomlara neden olana veya bir tanı testiyle bulunana kadar kisti olduğunu bile bilmez.

11 Kasım 2021
136 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al