Yüksek Tansiyon Hamileliğinizi Nasıl Etkiler?

Yüksek tansiyon, hamileler için komplikasyon riskini artırabilir. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon, bebeğe besin ve oksijen sağlayan plasentanın gelişimini etkiler. Bu, erken doğuma, düşük doğum ağırlığına, plasenta ayrılmasına ve bebek için diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Dünyadaki annelerin % 8 kadarı hamilelikleri sırasında yüksek tansiyonla mücadele ediyor ve yaklaşık %2’si doğumdan sonra yüksek tansiyon yaşıyor.
Yüksek Tansiyon ve Doğurganlık
Yüksek tansiyonla ilgili doğurganlık sorunları her iki ebeveyni de etkileyebilir. Durumun yanı sıra, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da doğurganlığı etkileyebilir. Yüksek tansiyon ile yaşayan kadınların gebe kalma konusunda daha fazla sorun yaşadıkları tespit edilmiştir.
Hamilelikten önceki kronik yüksek tansiyon, doğurganlığı etkilediği bilinen aşırı östrojen üretimi nedeniyle düşük yumurta kalitesi ve obezite ile de ilişkilendirilmiştir.
Yüksek Tansiyon Kalıtsal mı?
Hipertansiyon vakalarının tahminen %30 ila %50’si genetikle bağlantılıdır. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, özellikle de gebe kalmakta güçlük çekiyorsanız, aile geçmişiniz ve sahip olabileceğiniz sağlık riskleri hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Yüksek Tansiyon ve Gebelik
Yüksek tansiyon, hamilelik sırasında komplikasyon riskinizi artırabilir. Gebelikte hipertansiyon, gebelik öncesinde sahip olduğunuz kronik bir sorunun devamı olarak ya da gebeliğiniz sırasında gelişen yeni bir sorun olarak gestasyonel hipertansiyon veya preeklampsi olarak adlandırılabilir.
Hipertansif bozukluklar, dünyadaki gebeliklerin %6 ila %8’inde ve gebelikleri sırasında annelerin hastaneye yatışlarının yaklaşık dörtte birinde görülür.
Yüksek Tansiyon Riskleri
Hamilelik sırasında yüksek tansiyon, plasentanın yeterince kan almasını engelleyebilir ve bu da düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Hamilelik sırasında yüksek tansiyon nedeniyle aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka komplikasyonlar ortaya çıkabilir:
- Annede nöbetler
- Felç
- Böbrek yetmezliği
- Karaciğer sorunları
- Kan pıhtılaşma sorunları
- Bebeğin erken doğumu
Yüksek Tansiyon Tedavisi
Yüksek tansiyonu ilaçsız tedavi etmek genellikle hamilelik sırasında tercih edilen yoldur, ancak bunun kendi zorlukları olabilir. İdeal olarak, hamile insanlar sigarayı veya alkolü çoktan bırakmış olacaklardır. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri, tuz alımını ve egzersizi sınırlamak gibi diyet değişikliklerini içerir, ancak bunlar yalnızca sağlık uzmanınızın talimatı altında yapılmalıdır. Stres azaltma ve meditasyon da yardımcı olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN