Yolda Giderken Hayvana Çarparsak Sigorta Masrafları Karşılar mı?

Yolda Giderken Hayvana Çarparsak Sigorta Masrafları Karşılar mı?

Hayvan Kazalarında Tedaviyi Sigorta Karşılar Mı?

Son dönemlerde hayvan severler arasında çok tartışılan bir konu olan araba çarpması halinde tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanıyor söylentisi mevcut. Bu konunun tartışılmasının en önemli nedenleri arasında 2010 yılında Avrupa uyum yasaları çerçevesinde böyle bir konunun gündeme gelmiş olması ancak daha sonrasında da herhangi bir resmiyete dökülmemiş olmasıdır.

Sigorta şirketleri her zaman kanunlar çerçevesinde hareket eder ve etmek zorundadır. Dolayısıyla sahipli ya da sahipsiz hayvanlar için iki farklı uygulama söz konusudur. Bu konuyu net bir biçimde anlayabilmek için öncelikli olarak Kara yolları Trafik Kanununa bakmak gerekiyor.

Kanun böyle durumlarda diyor ki ; “Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.”

Yani Kara yolları Trafik Kanununda herhangi bir şekilde hayvana zarar verilmesi teminatın dışında kalacaktır şeklinde bir hüküm yer almamaktadır.

Trafik Kazalarında Tedavi Masraflarını Sigorta Karşılar Mı?

Eskiden bir kaza sonrasında olası bir yaralanma halinde tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanırdı ancak 2011 yılında yapılan düzenleme sonrasında artık insanlara kaza sonrasında SGK’lı olup olmadıklarına bakılmaksızın SGK kapsamında tedavi hizmeti alabiliyor. Bunun içinde sigorta şirketleri bu tür tedavilere ilişkin poliçelerinden % 10 oranında primi güvence hesabına devrediyorlar.

İşin bu kez bir de hayvan koruma kanunu bölümü var. Dolayısıyla Çevre Bakanlığı 2004 yılında hayvan koruma kanunun 21. maddesinde bir hayvana çarpan sürücünün hayvana zarar vermesi halinde o hayvanı en yakın veterinere götürmek zorunda olduğuna karar vermiştir.

İnsanlarda olduğu gibi tüm hayvanlarda eşit doğarlar ve eşit haklara sahip olurlar. Bunun içinde hayvanların tamamı aynı kanun ile güvence altına alınmıştır.  Sonuç olarak bir hayvana kara yolunda çarpılması halinde kaza olarak tanımlama yapılır lakin bilerek ve kasten hayvanın öldürülmesi 704 TL para cezası uygulanır.

Unutmadan hatırlatalım: Hayvan kazalarında aranacak numara 153’tür. Şayet yolda kaza geçirmiş bir hayvan görürseniz, tam donanımlı sokak hayvanları hasta nakil aracını bu numaradan çağırarak gerekli ilk yardım desteğinin verilmesini sağlayabilirsiniz.

16 Ağustos 2019
980 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al