Yetişkinlerde Disleksi Belirtileri

Yetişkinlerde Disleksi Belirtileri

Disleksi, okuma ve yazma sorunları da dahil olmak üzere birçok zorluğa neden olabilen bir öğrenme bozukluğudur. Disleksi hastaları okudukları harfleri bu harflerin çıkardığı seslerle eşleştirmede sorun yaşarlar.

Disleksi genel olarak çocuklukta teşhis edilir; Bu nedenle, birçok disleksi makale, çocukların bu durumun semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmaya odaklanır. Ancak disleksi yetişkinliğe kadar devam eden bir süreçtir.

Disleksili bazı çocuklara yetişkinliğe ulaşana kadar teşhis konmazken, teşhis konmuş bazı yetişkinler yaşlandıkça semptomlarının değiştiğini fark eder.

Disleksi, hem okuma becerileri hem de uzamsal muhakeme etkilenebileceğinden, haritaları okumayı zorlaştırabilir.

Disleksili yetişkinler genellikle çok çeşitli spesifik olmayan zihinsel sağlık, duygusal ve iş güçlüklerine sahiptir.

Düşük özgüvene sahip olabilirler, utanç duyabilirler, aşağılanma yaşayabilirler veya işte ya da okulda performans gösterme yeteneklerine güvenemeyebilirler.

Oldukça zeki görünebilirler veya zeka testlerinde iyi puan alabilirler, ancak işte veya okulda düşük performans gösterebilirler.

İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Diğer Semptomları

Okurken görsel problemler: Disleksi olan yetişkinler, parlamaya veya kağıdın veya kelimelerin rengine karşı oldukça hassas olabilir. Kelimelerin yazı tipinde, renginde veya diğer özelliklerinde meydana gelen değişiklikler, disleksi olan yetişkinlerin okumasını zorlaştırabilir.

Okurken odaklanmada zorluk: Disleksisi olan yetişkinler sıklıkla yerlerini kaybedebilir, kelimelerin hareket ettiğini veya karıştığını hissedebilir veya okumayı çok stresli bulabilir.

Nadiren veya asla zevk için okuma: Disleksi okumayı zorlaştırır, bu nedenle öğrenmeyi seven birçok disleksi yetişkin okumadan kaçınarak bunun yerine diğer öğrenme yöntemlerini tercih edebilir.

Yazılı iletişim veya testlerle ilgili zorluklar: Örneğin, disleksi olan bir yetişkin işinde oldukça yetkin olabilir ancak bir sonraki seviyeye geçmek için yazılı bir sınava girme konusunda isteksizdir. İş arkadaşlarının veya yöneticilerin raporlarından veya diğer yazılı iletişimlerinden şikayetçi olduklarını görebilirler.

Yazarken veya okurken çok benzer kelimeleri veya harfleri karıştırmak.

Mesaj veya rapor yazmada zorluk: Disleksisi olan yetişkinler yazdıklarını unutabilir, bir düşünce zincirini takip etmekte zorlanabilir veya bir mesajı yanlış bir şekilde yazıya dökebilir.

Solu ve sağı karıştırmak veya başka türlü uzamsal akıl yürütme ile mücadele etmek: Örneğin, disleksi olan bir kişi, özellikle harita yazılı kelimeler içeriyorsa, bir haritayı okumakta güçlük çekebilir.

27 Aralık 2020
472 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al