Yaşlılık Lekeleri Nedir ve Neden Olur?
Yaşlılık lekeleri ciltte küçük, düz koyu alanlardır. Boyutları değişir ve genellikle yüz, eller, omuzlar ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülürler. Yaşlılık lekelerine güneş lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş mercimekleri de denir.
Yaşlılık lekeleri 50 yaşından büyük yetişkinlerde çok yaygındır, ancak daha genç insanlar güneşte vakit geçirirlerse onları alabilirler.
Yaşlılık lekeleri kanserli büyüme gibi görünebilir. Gerçek yaşlılık lekelerinin tedaviye ihtiyacı yoktur, ancak bunlar cildin çok fazla güneşe maruz kaldığını ve cildinizin kendisini daha fazla güneş hasarından koruma girişimi olduğunu gösterir. Kozmetik nedenlerle hafifletilebilir veya çıkarılabilirler.
Düzenli olarak güneş kremi kullanarak ve güneşten kaçınarak yaşlılık lekelerinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaşlılık Lekeleri Belirtileri
Yaşlılık lekeleri tüm cilt tiplerini etkileyebilir, ancak açık tenli yetişkinlerde daha sık görülür. Çocuklarda sık görülen ve güneşe maruz kalmadan solan çillerin aksine, yaşlılık lekeleri kaybolmaz.
Pigmentasyonun arttığı düz, oval alanlar
Genellikle ten renginden koyu kahverengiye
Ellerin arkası, ayakların üst kısmı, yüz, omuzlar ve sırtın üst kısmı gibi yıllar boyunca güneşe en çok maruz kalan ciltte oluşur.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Teklifi Ankara
Yaşlılık lekeleri tıbbi bakım gerektirmez. Doktorunuza siyah olan veya görünümü değişen noktalara bakmasını sağlayın. Bu değişiklikler, ciddi bir cilt kanseri türü olan melanom belirtileri olabilir.
Herhangi bir yeni cilt değişikliğinin bir doktor tarafından değerlendirilmesi en iyisidir, özellikle şu durumlarda:
- Siyah
- Boyut olarak artıyor
- Düzensiz bir sınırı var
- Alışılmadık bir renk kombinasyonu
Yaşlılık Lekeleri Nedenleri
Yaşlılık lekelerine aşırı aktif pigment hücreleri neden olur. Ultraviyole (UV) ışık, cilde rengini veren doğal bir pigment olan melanin üretimini hızlandırır. Yıllarca güneşe maruz kalmış ciltte, melanin topaklaştığında veya yüksek konsantrasyonlarda üretildiğinde yaşlılık lekeleri ortaya çıkar.
Sabah 10.00 ile 14.00 arasında güneşten kaçının Güneş ışınları bu saatlerde en yoğun olduğu için, açık hava aktivitelerini günün diğer zamanları için planlamaya çalışın.
Dışarıya çıkmadan 15 ila 30 dakika önce, güneş koruma faktörü (SPF) en az 30 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayın. Güneş kremini bolca uygulayın ve her iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık tekrar uygulayın.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN