Yaşa Göre Çocukların Gelişim Süreci Nasıldır?
Ebeveynler bebeklerinin gülümseme, yuvarlanma, oturma ve ilk adımlarını atma gibi gelişimsel süreçlerini dört gözle takip ederler.
Çocuğunuz gelişimsel dönüm noktalarına zamanında ulaşmıyorsa, gelişiminde bir sorun olup olmadığını ve herhangi bir gelişimsel gecikme olup olmadığını anlamak için çocuk doktoruna götürmeniz tavsiye edilir.
Gülümseme
Gülümsemek, çoğu bebeğin altı, yedi veya sekiz haftalık olduklarında ulaştığı gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Bebekler için aslında iki tür gülümseme vardır:
- Kendiliğinden gülümseme
- Sosyal gülümseme
6 aylıkken sosyal bir gülümsemeyen bebekler için otizmden bahsetmek mümkün olabilir.
Yuvarlanmak
Yuvarlanma, çoğu bebeğin yaklaşık 6 aylık olduklarında ulaştığı gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Genellikle ebeveynlerin sabırsızlıkla beklediği ilk büyük hareket budur. Bebeklerin çoğu, iki ila altı aylık olduklarında, önce önlerinden arkalarına, sonra da arkalarından öne doğru dönerler.
Destekle Ayakta Kalmak
Destekle ayakta durmak, çoğu bebeğin altı buçuk ila dokuz aylık olduklarında ulaştığı gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Bebekler bir kez destekle ayakta durabilseler bile, genellikle sekiz ila on aylık olana kadar kendilerini ayakta durma pozisyonuna çekemezler.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Ücretleri Ankara
İlk Adımları Atmak
İlk adımları atmak, çoğu bebeğin on bir ila on beş ay arasında ulaştığı gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Sebep ne olursa olsun, çoğu bebek on bir ila on beş ay arasında kendi başlarına iyi yürümeye başlar.
El Sallamak
El sallamak, çoğu bebeğin yedi ila 14 aylık olduklarında ulaşabilecekleri gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Çoğu uzman, çocuğunuz 12 aylıkken herhangi bir hareket yapmıyorsa, bunun otizm veya başka bir gelişimsel bozukluğun erken bir belirtisi olabileceğini düşünür.
Kavrama
Bir kıskaç kullanımı, çoğu bebeğin yaklaşık yedi ila 11 aylık olduklarında ulaştığı gelişimsel bir dönüm noktasıdır. Bebeğiniz bir kaşık aldığında bunu fark edebilirsiniz.
Rol Yapmak
Rol yapma oyunu veya aktiviteleri taklit etme, çoğu bebeğin yaklaşık on ila 18 aylık olduklarında ulaştığı önemli bir gelişimsel dönüm noktasıdır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar yaklaşık 18 aylıkken ebeveynlerinin toz alma ve süpürme gibi günlük ev işlerini taklit etmeye başlayacaklar.
İlk Sözleri Söylemek
Bebeğinizin ilk kelimelerini, anne veya baba dediğini yaklaşık bir yaşına geldiğinde duyabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN