Vitamin Eksikliği

Vitaminler, sağlıklı beslenmenin hayati bir parçasıdır. Önerilen diyet çoğu sağlıklı insanın sağlıklı kalmak için her gün ihtiyaç duyduğu miktar çoğu vitamin için belirlenmiştir. Bazı vitaminler için güvenli bir üst sınır belirlenmiştir. Bu sınırın üzerinde alım, zararlı etki riskini artırır.

Aşırı Dozda Vitamin Tüketmek

Çok az vitamin tüketmek beslenme bozukluğuna neden olabilir. Bununla birlikte, çeşitli yiyecekler yiyen kişilerin çoğu vitamin eksikliğine sahip olma olasılığı düşüktür. D vitamini eksikliği bir istisnadır. D vitamini eksikliği, çeşitli yiyecekler yiyor olsalar bile, belirli insan grupları arasında yaygındır. Diğer vitaminler için, insanlar belirli bir vitamini yeterince içermeyen kısıtlayıcı bir diyet uygularsa bir eksiklik gelişebilir. Örneğin hiçbir hayvansal ürün tüketmeyen veganlar B12 vitamini eksikliği yaşayabilir. Hayvansal ürünlerde bulunan B vitamini biyotin veya pantotenik asit eksikliği neredeyse hiç olmaz. Vitamin eksiklikleri açısından yüksek risk altındaki kişiler günlük multivitaminden yararlanabilir.

Tıbbi gözetim olmaksızın büyük miktarlarda belirli vitaminlerin tüketilmesi de zararlı etkilere sahip olabilir.

Vitaminler gerekli mikro besinler olarak adlandırılır, çünkü vücut bunları gerektirir, ancak sadece küçük miktarlarda.

Vücut çoğu vitamini depolamaz. Bu vitaminlerin eksiklikleri genellikle haftalar ila aylar arasında gelişir. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak tüketmeleri gerekmektedir.

A, B12 ve D vitaminleri, özellikle karaciğerde önemli miktarlarda depolanır. A ve D vitaminleri de yağ hücrelerinde depolanır. Bu vitaminlerin eksikliklerinin gelişmesi bir yıldan fazla sürer.

Pek çok insan düzensiz yemek yediğinden veya çeşitli yiyecekleri yemediğinden, bazı vitaminleri tek başına gıdalardan yeterince alamayabilir. Yeterince almazlarsa, belirli kanserlerin veya diğer rahatsızlıkların riski artabilir. İnsanlar daha sonra bir multivitamin alabilir. Bununla birlikte, çoğu insan için multivitamin almak, kanser veya kalp veya kan damarı bozuklukları geliştirme riskini azaltmıyor gibi görünmektedir.

İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları

Bazı vitaminler yağda çözünür. Diğer vitaminler suda çözünür. Yağ ve suda çözünür arasındaki fark beslenmeyi birkaç şekilde etkiler.

Yağda Çözünen Vitaminler

  • A vitamini
  • D vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini

Yağda çözünen vitaminler, karaciğerde ve yağlı dokularda depolanır. Yağda çözünen A veya D vitaminlerinden çok fazla tüketilirse birikebilir ve zararlı etkileri olabilir.

Suda Çözünen Vitaminler

  • B vitaminleri
  • C vitamini
06 Aralık 2020
443 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al