Serotonin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Serotonin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Serotoninin insan vücudunda çok çeşitli işlevleri vardır. İnsanlar bazen buna mutlu kimyasal diyorlar, çünkü iyilik ve mutluluğa katkıda bulunuyor. Bilimsel adı serotonin 5-hidroksitriptamin (5-HT). Esas olarak beyinde, bağırsaklarda ve kan trombositlerinde bulunur.

Serotonin bir nörotransmiterdir ve bazıları da onu bir hormon olarak kabul eder. Vücut bunu sinir hücreleri arasında mesajlar göndermek için kullanır.

Ruh hali, duygular, iştah ve sindirimde rol oynuyor gibi görünüyor . Melatoninin öncüsü olarak uyku-uyanma döngülerini ve vücut saatini düzenlemeye yardımcı olur.

Pek çok araştırma serotonine ve ne işe yaradığına baktı, ancak daha öğrenilecek çok şey var.

Serotonin Nedir?

Serotonin, bir protein bileşeni olan triptofanın bir kimyasal reaktör olan triptofan hidroksilaz ile birleşmesinin bir sonucudur . Birlikte 5-HT veya serotonin oluştururlar.

Bağırsaklar ve beyin serotonin üretir. Ayrıca kan trombositlerinde bulunur ve merkezi sinir sisteminde (CNS) rol oynar.

Vücudun her yerinde meydana gelen, bir dizi fiziksel ve psikolojik işlevi etkilediği görülmektedir.

Serotonin ayrıca hayvanlarda, bitkilerde ve mantarlarda bulunur. Bu nedenle, bazı insanlar gıdaya olası bir serotonin kaynağı olarak baktılar.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Serotonin kan-beyin bariyerini geçemez. Bu, beynin kullanması gereken herhangi bir serotonin üretmesi gerektiği anlamına gelir. Depresyon ve diğer akıl sağlığı sorunlarına yönelik tedaviler doğrudan serotonin sağlamaz, ancak beyindeki serotonin seviyelerini artırabilecek reaksiyonları tetikler. Bununla birlikte araştırmalar, sindirim sistemi gibi diğer bölgelerdeki serotonin kaynaklarının beyindeki serotoninden bağımsız çalışabileceğini öne sürüyor. Bunun kemik dejenerasyonu gibi çeşitli fizyolojik durumların tedavisi ve önlenmesi için etkileri olabilir.

Bir nörotransmiter olarak serotonin, sinir hücreleri arasındaki sinyalleri iletir ve yoğunluklarını düzenler.

Sertonin aşağıdakileri etkileyebilir:

  • Kemik metabolizması
  • Kardiyovasküler sağlık
  • Göz sağlığı
  • Kanın pıhtılaşması
  • Nörolojik bozukluklar

Depresyon

Bilim adamları tam olarak neyin depresyona neden olduğunu bilmiyorlar, ancak bir teori, bunun vücuttaki nörotransmiterlerin dengesizliğinden kaynaklandığıdır.

Doktorlar genellikle seçici serotonin geri alım inhibitörlerini (SSRI’lar) antidepresanlar olarak reçete ederler.

Normalde vücut, nöral impulsunu ilettikten sonra bir nörotransmitteri yeniden emer.

Depresyon ve serotonin arasındaki bağlantı belirsiz kalsa da, birçok insan SSRI’lerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar için bir problem, kan dolaşımındaki serotonin seviyelerini ölçebilirken, beyindeki seviyelerini ölçememesidir.

01 Ocak 2021
432 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al