Romatoid Artrit Nedir ve Nedenleri

Romatoid Artrit Nedir ve Nedenleri

Romatoid artrit, eklemlerinizden daha fazlasını etkileyebilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bazı insanlarda bu durum cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.

Bir otoimmün bozukluk olan romatoid artrit, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla kendi vücudunuzun dokularına saldırdığında ortaya çıkar.

Osteoartritin aşınma ve yıpranma hasarından farklı olarak, romatoid artrit eklemlerinizin astarını etkiler ve sonunda kemik erozyonu ve eklem deformitesine neden olabilecek ağrılı bir şişmeye neden olur.

Romatoid artrit ile ilişkili iltihaplanma, vücudun diğer bölümlerine de zarar verebilecek şeydir. Yeni ilaç türleri tedavi seçeneklerini önemli ölçüde iyileştirirken, şiddetli romatoid artrit hala fiziksel engellere neden olabilir.

Romatoid Artrit Belirtileri

Romatoid artritin belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Hassas, sıcak, şişmiş eklemler
  • Sabahları ve hareketsizlikten sonra genellikle daha kötü olan eklem sertliği
  • Yorgunluk, ateş ve iştahsızlık

Erken romatoid artrit, önce küçük eklemlerinizi, özellikle de parmaklarınızı ellerinize ve ayak parmaklarınızı ayaklarınıza bağlayan eklemleri etkileme eğilimindedir.

Hastalık ilerledikçe semptomlar genellikle bileklere, dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılır. Çoğu durumda, belirtiler vücudunuzun her iki tarafındaki aynı eklemlerde ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Teklifi Ankara

Romatoid artrit belirti ve semptomları şiddete göre değişebilir ve hatta gelip gidebilir. Alevlenme olarak adlandırılan hastalık aktivitesinin arttığı dönemler, şişlik ve ağrının azaldığı veya kaybolduğu göreceli remisyon dönemleri ile dönüşümlü olarak değişir. Zamanla, romatoid artrit eklemlerin deforme olmasına ve yerinden kaymasına neden olabilir.

Romatoid Artrit Nedenleri

Romatoid artrit otoimmün bir hastalıktır. Normalde, bağışıklık sisteminiz vücudunuzu enfeksiyon ve hastalıktan korumaya yardımcı olur. Romatoid artritte bağışıklık sisteminiz eklemlerinizdeki sağlıklı dokuya saldırır. Ayrıca kalbiniz, akciğerleriniz, sinirleriniz, gözleriniz ve cildinizle ilgili tıbbi sorunlara da neden olabilir.

Romatoid artrit riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Kadınların romatoid artrit geliştirme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
  • Romatoid artrit her yaşta ortaya çıkabilir, ancak en sık orta yaşta başlar.
  • Ailenizin bir üyesinde romatoid artrit varsa, hastalık riskiniz artmış olabilir.
  • Sigara içmek, özellikle hastalığı geliştirmek için genetik bir yatkınlığınız varsa, romatoid artrit geliştirme riskinizi artırır. Sigara içmek ayrıca daha büyük hastalık şiddeti ile ilişkili görünmektedir.
  • Fazla kilolu kişilerde romatoid artrit gelişme riski biraz daha yüksek görünmektedir.
23 Ağustos 2021
175 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al