Prostat Ameliyatı ve Belirtileri
Prostat cerrahi olarak da bilinen prostatektomi, prostatın kısmen veya tamamen çıkarılması için yapılan bir işlemi ifade eder. Genellikle prostat büyümesi veya prostat kanseri gibi prostatla ilgili sorunları düzeltmek için yapılır. Birkaç çeşit prostat ameliyatı vardır.
Prostat, mesane ile penis arasında uzanan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. İdrar ve meninin vücudu terk etmek için geçtiği ince bir tüp olan üretrayı sarar. Büyümüş bir prostat, böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca prostat kanseri ile bağlantılı olabilir.
Prostat Belirtileri
Prostat bezi üreme sisteminin bir parçasıdır ve meni üretimine yardımcı olur. Prostat, artan yaşla birlikte büyüme eğilimindedir. Prostat büyümesinden küçük bir miktarı, 40 yaşın üzerindeki erkeklerde ve % 90’ı ise 80’nin üzerindeki erkeklerde meydana gelir.
Çünkü yaşlanma sürecindeki hormonal değişiklikler ve hücre büyümesi bazen şişmesine neden olur. Şişlik üretraya baskı uygulayarak idrar yaparken mesaneyi boşaltmayı zorlaştırır.
Büyümüş prostat, iyi huylu prostat hiperplazisi olarak da bilinir.(BPH). Bu kanser değildir ve kişinin prostat kanseri riskini artırmaz. Yine de prostat sorun yaratacak kadar şişebilir. Birçok prostat sorununun belirtileri şunlardır:
- Damlayan idrar
- İdrar yapma zorluğu
- İdrarda kan
Bu sorunların çoğu ilaç veya yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Bazı durumlarda prostat kanserini tedavi etmek için radyasyon kullanılabilir. Diğerlerinde, sorunu düzeltmek için ameliyat gerekir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Yaygın Prostat Sorunları
Büyümüş bir prostat bezinin gösterebileceği yaygın durumlar vardır. Bunlar prostatit ve prostat kanserini içerir.
Prostatit, prostatın veya etrafındaki alanların iltihaplanmasıdır. Dört farklı prostatit türü vardır:
- Kronik prostatit (CP/CPPS)
- Akut bakteriyel prostatit
- Kronik bakteriyel prostatit
- Asemptomatik inflamatuar prostatit
Bazen kronik pelvik ağrı sendromu (CP/CPPS) olarak adlandırılan kronik prostatit dışında, bu durumlara bakteriler neden olur. Genellikle antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlarla tedavi edilebilirler.
Prostatit bakterilerden kaynaklanmıyorsa iki prosedür önerilebilir. Bu ilaçlar bu tipte işe yaramayacağından ameliyat gerekebilir.
Prostat Kanseri
Prostat kanseri, prostat bezindeki hücreler kontrolden çıkmaya başladığında başlar. Diğer bazı kanserlerin aksine, prostat kanseri büyüdükçe daha yavaş ve daha az invaziv olma eğilimindedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN