Ortez Nedir ve Nerede Kullanılır?

Ortez Nedir ve Nerede Kullanılır?

Ortez iki türlü kullanım alanı olan cihazlardır. İşlevini yitirmiş olan uzvun yapısının korunmasını ya da kas ve eklem sisteminin desteklenmesini sağlar. Ortezin temel olarak kullanım amaçları vardır bunların birincisi eklemlerdeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi ya da oluşumunun önlenmesi diğeri ise destek sağlayarak becerilerin yeniden kazanılmasını sağlamak. Ortez sayesinde kişi uzvun etkinliğini de daha fazla artıracaktır. Her ortez uygun hasta tarafından kullanılmak durumundadır. Gereksiz bir kullanım durumunda hastanın hareketlerini kısıtlayacak ve de kas sinir sistemi üzerine bası meydana getireceğinden korunmuş olan fonksiyonları ciddi derecede etkileyebilecektir.

Bu şekilde tedaviler için hasta hiçbir zaman kendi başına karar veremez bunun için bir uzman doktor önerisi gerekmektedir. Özellikle de rehabilitasyon sürecindeki hastaların bu şekilde tedavi edildiğini düşünecek olursak iyi bir fizik tedavi süreci ile kombine edildiğinde başarılı sonuçlar verir. Bazı tip hastalarda ortezler hastanın diğer hayati fonksiyonları için büyük önem taşır özellikle de yürüyüş ortezlerini burada örnek olarak gösterebiliriz.

Ortezlerin diğer bir kullanım alanı ise uzuvdaki deformiteyi engelliyor olmasıdır. Bu cihazlar hem esnekliği kaybedilmiş hem de daha ağırdır bu yüzden de kullanımda uygun materyallerin olması söz konusu olacaktır. Fakat bazı ortezler yürümeye dayalı olduğundan hafif, esnek ve de dayanıklı olmak zorundadır.

Ortezler genelde spastik ve de farklı vücut fonksiyonlarını kaybetmiş hastaların tedavisinde kullanılmaktadırlar. Hastanın özellikle de cerrahi tedavisi sonrasında büyük bir rol oynarlar.

Hastaların büyük bir bölümünde ortezi sürekli olarak vermek doğru bir tedavi anlayışı değildir bu nedenle hastanın da sürekli takiplerinin yapılarak yürüyüşüne uygun bir şekilde düzenlemeler yapılması gerekir. Gerektiğinde ortezin bıraktırılması ve ya yeniden dizayn edilmesi gerekir.

Ortez Özel Hastanede Takılır mı?

Ortez uygun şartları taşıyan özel ve devlet hastanelerinde yapılabilir. Ancak genelde dışarıda medikalde yapılan bir tıbbi cihazdır. Ortez devlet tarafından belli bir orana kadar karşılanır. Yani yaptırdığınız ortezin faturasını aldığınızda istenilen diğer belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu belgeleri teslim ettiğinizde belli bir yüzdelik rakam sizin hesabınıza tekrardan yatırılacaktır. Ankara tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak ortez öncesindeki süreçte tedavinizi özel hastanede yaptırabilirsiniz.

27 Temmuz 2021
212 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al