Kas Spazmı Nedir?

Bir kas spazmı veya kas krampı, bir kasın istemsiz kasılmasıdır. Kas spazmları aniden ortaya çıkar, genellikle çabuk düzelir ve ağrılıdır.

Kas spazmı, kas seğirmesinden farklıdır. Bir kas seğirmesi veya fasikülasyon, deri altında görülebilen daha büyük bir kasın küçük bir bölümünün kontrolsüz ince hareketidir.

Kas Spazmlarının Nedenleri Nelerdir?

Kas spazmlarının çeşitli nedenleri vardır ve bunların her biri, önceden belirlenmiş faktörlere, vücudun ilgili bölümüne ve vücudun içinde bulunduğu ortama bağlıdır.

Bir kas aşırı kullanıldığında, yorulduğunda, önceden yaralandığında veya gerildiğinde spazmlar meydana gelebilir.

Spazm, kas aşırı gerilirse veya uzun bir süre aynı pozisyonda tutulursa meydana gelebilir.

Gerçekte, kas hücresinin enerjisi ve sıvısı biter ve aşırı uyarılabilir hale gelir ve bu da güçlü bir kasılmaya neden olur.

Bu spazm bir kasın bir kısmını, tüm kası ve hatta bitişik kasları içerebilir.

Sıcak bir ortamda yorucu egzersiz yapan sporcularda iskelet kası spazmının bir nedeni olarak aşırı kullanım sıklıkla görülür.

Aşırı kullanım gibi rutin günlük aktivitelerde de meydana gelebilir.

Hksigorta.com’dan Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifinizi alabilirsiniz.

Kas Spazmı Gerçekleri

Spazmlar vücuttaki birçok farklı kas tipini etkileyerek birçok farklı belirtiye yol açabilir.

İskelet kaslarının spazmları en yaygın olanıdır ve sıklıkla aşırı kullanım ve kas yorgunluğu, dehidrasyon ve elektrolit anormalliklerinden kaynaklanır. Spazm aniden ortaya çıkar, ağrılıdır ve genellikle kısa sürelidir. Kası nazikçe gererek rahatlayabilir.

Kas spazmları özellikle ağrılıysa, çözülmezlerse veya tekrar ederlerse, altta yatan diğer olası nedenleri aramak için tıbbi bakıma başvurulmalıdır.

İçi boş organların duvarlarında bulunan düz kaslar spazm yaparak ciddi ağrıya neden olabilir. Çoğunlukla bu ağrı koliktir, yani gelir ve gider. Örnekler arasında adet krampları, ishal, safra kesesi ağrısı ve böbrek taşı düşürme ile ilişkili ağrı yer alır.

Kas spazmlarının özel bir şekli, beyindeki sinyalleri iletmeye yardımcı olan kimyasallarda bir anormalliğin var olduğu distonilerdir. Örnekler arasında tortikolis ve blefarospazm yer alır . Tedavi, nörotransmiter seviyelerini normale döndürmeye yardımcı olacak ilaçları ve etkilenen kası felce uğratmak ve spazmı hafifletmek için Botoks enjeksiyonları tercih edilebilir.

16 Nisan 2021
299 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al