Kanser Hakkında Bilinmesi gerekenler
Kanser, anormal hücrelerin hızla bölünerek diğer doku ve organlara yayılmasıyla oluşan geniş bir hastalık grubu için kullanılan bir şemsiye terimdir. Kanser, dünyadaki önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.
Kanser Büyümesi ve Metastaz
Sağlıklı bir vücutta, vücudun günlük çalışması için ihtiyaç duyduğu trilyonlarca hücre büyür ve bölünür. Sağlıklı hücrelerin belirli bir yaşam döngüsü vardır, hücre tipine göre belirlenen bir şekilde çoğalır ve ölür. Yeni hücreler öldükçe eski veya hasarlı hücrelerin yerini alır. Kanser bu süreci bozar ve hücrelerde anormal büyümeye yol açar. DNA’daki değişiklikler veya mutasyonlardan kaynaklanır.
DNA, her hücrenin bireysel genlerinde bulunur. Hücreye hangi işlevleri yerine getireceğini ve nasıl büyüyüp bölüneceğini söyleyen talimatlara sahiptir. DNA’da mutasyonlar sıklıkla meydana gelir, ancak genellikle hücreler bu hataları düzeltir. Bir hata düzeltilmediğinde, bir hücre kanserli hale gelebilir.
İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Ücretleri Ankara
Mutasyonlar, değiştirilmesi gereken hücrelerin ölmek yerine hayatta kalmasına ve ihtiyaç duyulmadığında yeni hücrelerin oluşmasına neden olabilir. Bu ekstra hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünerek tümör adı verilen büyümelerin oluşmasına neden olabilir. Tümörler, vücutta nerede büyüdüklerine bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ancak tüm tümörler kanserli değildir. İyi huylu tümörler kanserli değildir ve yakındaki dokulara yayılmazlar. Bazen büyüyebilirler ve komşu organ ve dokulara baskı yaptıklarında sorunlara neden olabilirler. Kötü huylu tümörler kanserlidir ve vücudun diğer kısımlarını istila edebilir.
Bazı kanser hücreleri, kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla vücudun uzak bölgelerine de göç edebilir. Bu süreç metastaz olarak adlandırılır. Metastaz yapmış kanserler, olmayanlardan daha ileri olarak kabul edilir. Metastatik kanserlerin tedavisi daha zor ve daha ölümcül olma eğilimindedir.
Kanser Türleri
Kanserler, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olsalar bile, başladıkları bölgeye ve yapıldıkları hücre tipine göre adlandırılırlar. Örneğin, akciğerlerde başlayıp karaciğere yayılan bir kansere hala akciğer kanseri denir. Bazı genel kanser türleri için kullanılan birkaç klinik terim de vardır:
- Karsinom, deride veya diğer organları kaplayan dokularda başlayan bir kanserdir.
- Sarkom, kemikler, kaslar, kıkırdak ve kan damarları gibi bağ dokularının kanseridir.
- Lösemi, kan hücrelerini oluşturan bir kemik iliği kanseridir.
- Lenfoma ve miyelom bağışıklık sisteminin kanserleridir.
Risk Faktörleri ve Tedavisi
Kanserin doğrudan nedeni, hücrelerinizdeki DNA’daki değişikliklerdir (veya mutasyonlardır). Genetik mutasyonlar kalıtsal olabilir. Ayrıca çevresel güçlerin bir sonucu olarak doğumdan sonra da ortaya çıkabilirler.
Bu kuvvetlerden bazıları şunlardır:
kanserojenler olarak adlandırılan kansere neden olan kimyasallara maruz kalma
radyasyona maruz kalma
güneşe korunmasız maruz kalma
insan papilloma virüsü (HPV) gibi belirli virüsler
sigara içmek
diyet türü ve fiziksel aktivite düzeyi gibi yaşam tarzı seçimleri
Kanser riski yaşla birlikte artma eğilimindedir. Enflamasyona neden olan bazı mevcut sağlık koşulları da kanser riskinizi artırabilir. Bir örnek, kronik bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan ülseratif kolittir.
Kansere katkıda bulunan faktörleri bilmek, kanser risklerinizi azaltan bir yaşam tarzı yaşamanıza yardımcı olabilir. Uzmanlara göre, kanseri önlemenin en iyi yedi yolu şunlardır:
Tütün kullanmayı bırakın ve pasif içicilikten kaçının.
Sağlıklı, dengeli bir diyet yapın.
İşlenmiş et alımınızı sınırlayın.
Temel olarak bitki bazlı gıdalara, yağsız proteinlere ve sağlıklı yağlara odaklanan bir “Akdeniz diyeti” benimsemeyi düşünün.
Alkolden kaçının veya ölçülü olarak tüketin. Ilımlı içme, her yaştan kadın ve 65 yaşından büyük erkekler için günde bir içki ve 65 yaş ve altı erkekler için günde iki içki olarak tanımlanır.
Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yaparak sağlıklı bir kiloda kalın ve aktif kalın.
Güneşten korunun
Giysi, güneş gözlüğü ve şapka ile örtün ve sık sık güneş kremi uygulayın.
10.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçının Bu, güneş ışınlarının en güçlü olduğu zamandır.
Dışarıdayken mümkün olduğunca gölgede kalın.
Cildinize güneş kadar zarar verebilecek solaryum ve güneş ışığından kaçının.
Hepatit B ve HPV gibi kansere yol açabilecek viral enfeksiyonlara karşı aşı olun.
Riskli davranışlarda bulunmayın. Güvenli seks yapın ve uyuşturucu veya reçeteli ilaçlar kullanırken iğneleri paylaşmayın. Sadece lisanslı salonlarda dövme yaptırın.
Sizi çeşitli kanser türleri için tarayabilmeleri için düzenli olarak doktorunuza görünün. Bu, olası kanserleri mümkün olduğunca erken yakalama şansınızı artırır.
Daha fazla bilgi için Kanser Önleme bölümünü ziyaret edin »
Kanser tedavisi, kanserin türüne ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak farklı amaçlara sahiptir. Bu hedefler şunları içerir:
Bir tedavi bulmak: Bu, tüm kanserler ve durumlar için mümkün değildir.
Birincil tedavi sağlamak: Vücudunuzdaki kanser hücrelerini öldürmek.
Adjuvan tedavi sağlamak: Kanserin geri gelme riskinizi azaltmak için birincil tedaviden sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek.
Palyatif tedavi sağlamak: Nefes darlığı ve ağrı gibi kanserle ilişkili sağlık semptomlarının giderilmesi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN