Kan Şekeri Nasıl Düzenlenir?

Yüksek kan şekeri diyabetin karakteristik belirtisi iken, diyabetiniz olmasa bile kan şekeriniz de yüksek olabilir. Yüksek kan şekerini daha da kötüleştirmekten kaçınmak için iyi beslenme seçimleri yapmak ve kan şekerinizi düzenlemenize yardımcı olabilecek yiyecekleri seçmek önemlidir.
Lif Açısından Zengin Gıdalar
Lif oranı yüksek gıdalar, sindirimi yavaşlatarak yüksek kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu, kan şekeri ani yükselmelerini önlemeye ve vücudunuzun kan şekeri seviyelerini sabit tutmak için fazla şekeri kandan uzaklaştıran hormon olan insüline verdiği yanıtı iyileştirmeye yardımcı olur.
Brokoli
Sülforafan, sebzelerde doğal olarak bulunan kükürt içeren bir bileşiktir. Sülforafan, karaciğer hücrelerini kontrol eden sinyal proteinlerini ve bunların insüline yanıtını düzenleyerek kan dolaşımından glikoz alımını artırarak kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Karaciğer hücreleri, insülin direncine neden olabilen yağlı lipid molekülleri olan seramidler üretir. Sülforafanın seramidlerin sentezinde yer alan bir enzimi bloke ettiği gösterilmiştir. Sülforafan, bu geni inhibe ederek seramit seviyelerini azaltabilir ve insülin direncini azaltarak insülin duyarlılığını iyileştirebilir. İnsülin duyarlılığı arttığında, vücudun kan şekeri yüksek olduğunda seviyeleri geri getirmek için insülin salma yeteneği artar.
Fasulye ve Mercimek
Fasulye ve mercimek gibi baklagiller, basit karbonhidratlardan ve glikoz moleküllerinden çok daha yavaş sindirilen çözünür lif ve dirençli nişasta içerir. Çözünür lif daha yavaş parçalandığından, mide boşalma hızını azaltmaya, tokluk hissini artırmaya ve kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olur.
Turunçgiller
Turunçgiller şeker içerirken, deri ve posadaki yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerini diğer şekerli gıdalar veya basit karbonhidratlar kadar yükseltmezler. Lif sindirimi yavaşlattığından, şeker kan dolaşımına o kadar hızlı girmediğinden ve şeker emilim hızı yavaşladığından kan şekeri sabit kalır. Bu, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesini sağlamak için glisemik kontrolü ve insülin salınımının düzenlenmesini iyileştirmeye yardımcı olur.
Keten tohumu
Keten tohumu tüketmek, sindirimi ve mide boşalmasını geciktirmeye yardımcı olan zengin bir lif ve omega-3 yağ asitleri kaynağı oldukları için glikoz emilim oranını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, kan şekeri artışlarını önleyerek kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Yumurta
Yumurta, özellikle yumurta sarısı, zengin bir çoklu doymamış yağ asitleri, mineraller ve vitaminler kaynağıdır. Vücuttaki iltihaplanmayı ve glikoz metabolizmasındaki bozulmaları azaltmaya yardımcı olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN