Kahve Gerçekten Uyku Kaçırır mı?

Kahve Gerçekten Uyku Kaçırır mı?

Uykusuz kalmanın insan bedeni ve zihni üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu biliniyor. Ancak her ne kadar bu düzene uymaya çalışsak da bazen istemsiz bir şekilde uykusuz kalmak zorunda oluyor. Bazen girmemiz gereken önemli bir sınav bazen de çalıştığımız iş yerinde önemli bir dosya bizim uykusuz kalmamıza neden olabiliyor ve böyle zamanlarda da genellikle çözüm kahve içerek uykusuz kalmaya çalışmak oluyor.

Kahve, çay ve kola içerisindeki kafein insanı uyaran maddedir. Doğal bir uyarıcı olan bu madde kısa olsa da insanın zihninin uyanık kalmasını sağlıyor. Ancak kafeindeki bu uyarıcılıkta genelde olduğundan daha fazla abartılıyor. Uykusuz kaldığınız zaman ise vücudunuzun bunun acısını sizden bir şekilde çıkardığını biliyoruz. Örneğin gece 3 saat uykusuz kalırsanız o zaman gün içerisinde kendinizi 3–6 saat gibi uykusuz hissedebilirsiniz. Dolayısıyla uykusuz kalmak için tercih edilen kahveyi bu süreçte biraz daha yakından tanıyalım ve kahvenin uykuyla arasındaki ilişkisine bakalım.

Kahve ve Kafein

Kahve içerisinde bulunan kafein uyku açıcı olan bir madde dolayısıyla hafif bir uyaran olarak bilinen bu madde çikolata ve çay yapraklarında da bulunuyor. Hatta çeşitli ilaçlarda da bu maddenin olduğunu biliyoruz. Kafein hakkında ise pek çok söylendi bar örneğin kafein’in ABD’de üretilmiş olduğu düşünülür ancak kafeinin ana vatanı Finlandiya’dır. Kahve eğer ki insanlar tarafından makul düzeyde kullanılırsa o zaman faydalıdır. Yani bilinenin aksine kahvenin rahatsızlık veren bir yanı yoktur. Kahve insanda konsantrasyonu artırır.  Uzun sureli olarak kullanıldığında ise Alzheimer hastalığı ve beyin rahatsızlıklarını da engeller. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olurken zihin açıklığı sağlar.

Özellikle uzun yolda araç kullanması gereken insanlar gece yolculuklarında kahve tüketerek zinde kalmayı ve enerjik olmayı hedefler ve bunu da yaparlar. Bunun için her ne kadar usta bir şoför olsanız da gece yolculuğu özellikle de uykusuzken çıkıldığında çok riskli ve tehlikelidir.

Ankara özel sağlık sigortası teklifi al

Aracınıza oturduğunuz zaman mutlaka zinde olmaya ve reflekslerinizin açık olduğuna emin olmalısınız. Uzun yolculukları göz önünde bulundurduğumuzda özellikle varış noktasında 50–100 km kaldığında kaza riski çok daha yüksek olur.

28 Kasım 2019
577 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al