Engellilerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Hakları

Engellilerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Hakları

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre her vatandaş Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında olmak zorundadır. Eğer ki bir kişi herhangi bir işte çalışamıyor, çalışmıyor, dul veya yetim kalmışsa o zaman devletin güvencesi altındadır. 18 yaşından küçük olan tüm çocuklar ise kayıtsız şartsız devletin güvencesi altındadır. 

Sosyal güvencesi olmayan kişiler gelir durumlarına göre sağlık hizmetinden faydalanabilmek için prim ödemesi yapması gerekiyor.  Bu şekilde ödenecek olan prim GSS olarak isimlendirilir ve amacı yalnızca kişinin sağlık sigortasından yararlanmasını sağlar. GSS emeklilikle ilgili hiçbir şey değildir.

Bir kişi çalışmıyor ve devletin sosyal güvencesinde olmak istiyorsa bu durumda gelir testinden geçmek zorundadır. Bu test ise şu şekildedir.

Gelir Testi Yapılması

İkamet edilen bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidilerek bu test yaptırılabilir. Testte tüm aile gelirinin aylık olarak kişi sayısına bölünmesiyle yapılır. Bu da kişi başına aylık olarak brüt asgari ücretin üçte biri şeklinde yapılır. Bunun altında gelire sahip olan kişilerin sağlık primleri ise devlet tarafından ödenir. Bu yöntem için eskinin yeşil kartı şeklinde açıklayabiliriz. 

Aylık olarak eve giren kişi başı gelir brüt asgari ücretin üzerindeyse bu durumda 81 lira sağlık primi ödemesi yapılması gerekir. Bu primler zorunlu olarak ödenmesi gerekir. Eğer ki ödenmezse o zaman yasal faiziyle birlikte tahsil edilir. Prim yatıramayanlar ise hastaneye gittiklerinde borçlu olarak görünürler ve bu durumda tıbbi tetkik ve tedavi masraflarını da kendileri ödemek durumunda olurlar. 

Bir hane içerisinde 18 yaşının üstünde olan her çocuk prim ödemesi yapmak zorundadır. Ancak çocuk 18 yaşın üzerinde lakin okuyorsa bu durumda anne ve babaları üzerinden sağlık güvencesi almaya devam ederler. 

Engelliler İçin Durum Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz konuların tamamı engelliler içinde söz konusudur. Eğer ki engelli kişi maaş alıyorsa o zaman primleri devlet tarafından ödenir ve devlet sağlık harcamalarını karşılar. Engelli kişi anne babasının sağlık güvencesine sahip olsa da aylık almaya başladığı anda bu kapsam içerisine girer ve devlet onun sağlık primlerini öder. Engelli maaşı alan kişiler herhangi bir düzenleme yoksa o zaman üniversite hastanelerine doğrudan gidemezler.

02 Aralık 2019
1.006 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

  1. Osman dedi ki:

    Ben engelli lösemi hastasıyım engelli maaşı için baş vurdum 2 ay oldu yanıt yok eşim e gss den 2 ay da 160 lira borç çıkıyor bende onun üzerinden sağlık sigortasindan yararlaniyormusum anlamadığım ben engelliyim benim sağlık güvencemiz devlet ödemesi gerek ve kanser hastasıyım böyle hastaların sağlık giderlerinde devlet karşılaması gerekirken eşim e borç cikiyor

    1. admin dedi ki:

      Merhaba,
      Öncelikle geçmiş olsun ve Allah’tan acil şifa dileriz.
      Eşiniz sizden faydalanamadığı için gss borcu çıkar. Sadece size çıkmaz hasta olduğunuz için.
      Engelli maaşı için de sgk ya mutlaka ulaşmalısınız, yoksa işlemler geç yürür.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al