Emniyet Kemerinin Önemi

Günümüz teknolojisiyle üretilmiş olan otomobillerin tamamında emniyet kemerine karşın uyarı sistemi var. Bu sistem aracınızın ötmesine neden olduğu gibi sizi rahatsız ettiğinden dolayı da mecburen takmak zorunda kalıyorsunuz. Ancak bunun da önüne geçilerek işin pratik yolu bulunmuş kemer takma bölümüne yerleştirilen toka sayesinde ötmesinin de önüne geçiliyor. İşin bu hile bölümü lakin dikkat edilmesi gereken nokta emniyet kemerinin hayat kurtardığıdır. Bunun için bir araca oturduğunuz zaman ilk yapmanız gereken şey güvenliğiniz için emniyet kemerinize oturtmanızdır.
Otomobil firmaları artık güvenliği en ön planda tutuyorlar ve bunun içinde kemerin bağlanmasını zorunlu hale getirmişler. Siz emniyet kemerinizi taktığınız zaman trafikte hem kendiniz hem de karşınızdakinin canını ve malını güven altına almış oluyorsunuz.
Emniyet kemeriniz leğen kemiğinizin üzerinden üst omzunuza doğru geçmesi gerekiyor. Bu sayede tam bir korunma sağlamış olursunuz. Bir kemerden fayda sağlayabilmeniz için buna dikkat etmeniz şart. Kemerlerin hepsi farklı boylardaki insanlar için ayarlanabilir olduğundan dolayı bunun bir önemi olmuyor. Çarpma anında kemer doğrudan kilitleneceği için sizin otomobilin ön camına çarpmanız ya da araçtan fırlamanız mümkün olmayacaktır. Genellikle biz Türk insanı olarak emniyet kemerinin bizi sıktığını düşünerek gereksiz olduğunu zannederiz ancak başımıza bir kaza geldiği zamanda ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Emniyet kemeri takılmış bir araçla yapılan kazaların %70 ’lik bölümünde sürücü ölümle karşılaşmıyor.
Çarpışmalarda Emniyet Kemerinin Etkisi
Uzmanların yapmış oldukları araştırmalar ve otomobil sürüş testleri içerisinde yapılan incelemeye göre kemer bağlı olunduğunda ciddi bir durumdan da uzak kalınıyor. Bazı sürücülerin kafasında şu vardır. Kısa mesafe ve yavaş giden bir araçta emniyet kemeri bağlanmadığında sıkıca tutunup zarar görmenin önüne geçilebilir. Trafik kazalarını göz önünde bulundurduğumuzda ise en yavaş bir çarpışmada bile ciddi bir sarsıntı olacak ve bir yere tutunabilmek imkansız olacaktır.
Şimdi buna bir örnek vermek gerekirse kolumuzdaki kaslar en fazla 25 kg’a kadar dayanabiliyor. Ancak siz bir duvara vurduğunuz zaman hızınızın 50 km olduğunu düşünürseniz burada 75 kg’lık bir güç meydana geliyor ve dolayısıyla sizin dokunmanız tutunmanız mümkün olmuyor.
Kısacası şunu söylemek mümkün ki bir aracınız varsa ve siz ister direksiyon koltuğuna oturun isterseniz yolcu koltuğuna güvenliğiniz için mutlaka emniyet kemerinizi takmanız gerekir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN