Donmuş Omuz Nedir ve Nedenleri
Donmuş omuz, omuz ekleminizde sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Belirtiler ve semptomlar yavaş yavaş başlar, zamanla kötüleşir ve daha sonra bir ila üç yıl içinde düzelir. Felç veya mastektomi gibi kolunuzu hareket ettirmenizi engelleyen tıbbi bir durumdan veya prosedürden kurtuluyorsanız donmuş omuz geliştirme riskiniz artar.
Donmuş omuz tedavisi, egzersiz veya ekleme enjekte edilen ilaçları içerir. Donmuş omuzun aynı omuzda tekrarlaması alışılmadık bir durumdur, ancak bazı insanlar bunu karşı omuzda yaşayabilir.
Donmuş Omuz Belirtileri
Donmuş omuz yavaş ve üç aşamada gelişir. Her aşama birkaç ay sürebilir.
Donma Aşaması: Omzunuzun herhangi bir hareketi ağrıya neden olur ve omzunuzun hareket açıklığı sınırlı olmaya başlar. Bu aşamada ağrı azalmaya başlayabilir. Ancak omzunuz sertleşir ve onu kullanmak daha zor hale gelir.
Çözülme Aşaması: Omzunuzdaki hareket aralığı iyileşmeye başlar. Bazı insanlar için ağrı geceleri kötüleşir, bazen uykuyu böler.
Donmuş Omuz Nedenleri
Omuz ekleminizi oluşturan kemikler, bağlar ve tendonlar bir bağ dokusu kapsülü ile kaplanmıştır. Donmuş omuz, bu kapsülün omuz eklemi etrafında kalınlaşıp sıkılaşması ve hareketini kısıtlamasıyla oluşur.
Doktorlar bunun neden bazı insanlarda olduğundan emin değiller, ancak diyabetli kişilerde ameliyat veya kol kırığı gibi uzun bir süre omzunu hareketsiz bırakmak zorunda kalan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Ankara
Bazı faktörler donmuş omuz geliştirme riskinizi artırabilir.
Yaş ve cinsiyet
40 yaş ve üstü insanlar, özellikle kadınlar, donmuş omuza sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Hareketsizlik veya hareket kısıtlılığı
Omuzda uzun süreli hareketsizlik veya hareket kısıtlılığı olan kişilerde donmuş omuz gelişme riski daha yüksektir. Hareketsizlik, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktörün sonucu olabilir:
- Rotator manşet yaralanması
- Kırık kol
- İnme
- Ameliyattan iyileşme
- Sistemik hastalıklar
Bazı hastalıkları olan kişilerde donmuş omuz geliştirme olasılığı daha yüksektir. Riski artırabilecek hastalıklar şunlardır:
- Şeker hastalığı
- Aşırı aktif tiroid
- Az aktif tiroid
- Kalp-damar hastalığı
- Tüberküloz
- Parkinson hastalığı
Donuk omuzun en yaygın nedenlerinden biri, omuz yaralanması, kırık kol veya felç sonrası iyileşme sırasında ortaya çıkabilecek hareketsizliktir. Omzunuzu hareket ettirmeyi zorlaştıran bir yaralanmanız varsa, omuz ekleminizdeki hareket açıklığını korumak için yapabileceğiniz egzersizler hakkında doktorunuzla konuşun.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN