Diyabet Ayakları Nasıl Etkiler?
Diyabeti yönetmek ve kan şekerinizi sağlıklı bir aralıkta tutmak yalnızca kalp krizi ve felce karşı koruma sağlamaz, aynı zamanda ayaklarınızı da sağlıklı tutabilir.
Diyabet, vücudun yeterli insülin üretmediği veya insülini uygun şekilde kullanmadığı ve kandaki şeker seviyelerinin normalin üzerine çıkmasına neden olan bir durumdur. Kontrolsüz yüksek kan şekeri ayaklarınızdaki kan akışını azaltarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Yüksek Kan Şekeri ve Ayaklar
Uzun süreli yüksek kan şekeri, kan damarlarınıza kademeli olarak zarar vererek organlarınıza ve vücudunuzun diğer bölümlerine kan akışını kısıtlayabilir. Kan akışının olmaması kalp hastalığına, felce, böbrek sorunlarına ve hatta görme sorunlarına yol açabilir.
1. Diyabetik nöropati
Diyabetle yaşayan insanların yaklaşık yarısı bir tür diyabetik nöropati veya sinir hasarı yaşar. Bu hasar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak genellikle ayaklardaki ve bacaklardaki sinirleri etkiler.
Sinir hasarı ayaklarınızda karıncalanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Durumunuz kötüleştikçe, ayaklarınızdaki tüm hisleri kaybedebilirsiniz. Bu, diyabetik nöropatinin tehlikeli hale geldiği zamandır.
Ağrı, vücutta bir şeylerin doğru olmadığına dair uyarıdır. Ayağınızdaki kesikler, yaralar ve kabarcıklar konusunda sizi uyarabilir. Ancak diyabetik nöropatiniz varsa ve ayaklarınızda his kaybı yaşarsanız, uzun bir süre boyunca bir kesik veya kabarcık fark edilmeyebilir. Bu tür yaralanmalar için acil tedavi almazsanız, bir enfeksiyon geliştirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
2. Kangren
Diyabetik nöropati başka komplikasyonlara yol açabilir. Ayaklarınıza daha az kan akışı, yaraların veya enfeksiyonların o kadar kolay iyileşemeyebileceği anlamına gelir. İyileşmeyen enfeksiyonlar, kan akışının olmaması nedeniyle doku ölümü anlamına gelen kangrene dönüşebilir.
Kangren vücudunuzun diğer kısımlarını etkilemeye başlarsa, doktorunuzun yayılmasını durdurmak için ayak parmağınızı, ayağınızı veya bacağınızı kesmesi gerekebilir.
3. Periferik Vasküler Hastalık
Diyabet ayrıca periferik vasküler hastalık olarak bilinen bir dolaşım bozukluğuna da neden olabilir. Bu kardiyovasküler hastalık, bacaklara ve ayaklara sınırlı kan akışından kaynaklanır. Kan damarlarının tıkanması veya daralması da kan akışını kısıtlar.
Bu durum herkeste ortaya çıkabilir, ancak diyabetli kişilerde risk daha yüksektir, çünkü kan damarı değişiklikleri genellikle kanın düzgün akışını engeller. Ayrıca, yüksek kan şekeri, kanı kolayca akamayacak kadar kalınlaştırabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN