Çocuklarda Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, psikososyal zorlukları değerlendirmek, önlemek veya tedavi etmek için oyunu kullanan bir danışmanlık veya psikoterapi şeklidir. Oyun terapisi yetişkinlerde de kullanılabilse de, en çok çocuklarda kullanılır.
Dışarıdan bakıldığında oyun terapisi, oyuncaklarla eğlenmek gibi görünüyor. Araştırmalar oyun terapisinin çeşitli akıl sağlığı sorunlarının ve davranış bozukluklarının tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir.
Oyun Terapisi Neden Kullanılıyor?
Çocuklar, bazı konular hakkında konuşmak için bilişsel ve sözlü becerilerden yoksundur. Örneğin keder çok karmaşık olabilir ve bir çocuk düşüncelerini ve duygularını kelimelere dökmekte güçlük çekebilir.
Oyun, çocukların kendilerini rahatsız eden konularda çalışmaları için uygulamalı bir yol olabilir. Sahneleri canlandırabilir, belirli sorunları ele alabilir veya duygularını paylaşan karakterler yaratabilirler.
Çocuklar genellikle duygularını oyuncaklarla gösterirler. Sevdiği birini kaybetmiş bir çocuk, bir arkadaşını özleyen üzgün bir karakteri canlandırmak için kuklaları kullanabilir. Veya aile içi şiddete tanık olan bir çocuk, yetişkinler kavga ettiği için yatağın altında saklanan bir çocuğu tasvir etmek için oyuncak ev kullanabilir.
Uygulanan oyun terapisinin türüne bağlı olarak, terapist, bir sorunu çözmeye yardımcı olmak için oyunun çeşitli noktalarında müdahale edebilir. Ya da oyun terapisti çocuğu, çocuk bir karakterin duygularıyla çalışmasına yardım ederken gözlemleyebilir. Oyun terapisi çocuklara yardımcı olabilir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası
Çocuğunuzun Gelişiminde Önemli Oyun Türleri
Oyun terapisi genellikle çocukların yer değiştirme, hastaneye yatırma, fiziksel ve cinsel istismar, aile içi şiddet ve doğal afetler gibi stresli yaşam olaylarını işlemesine yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca akıl hastalığını veya davranış sorunlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Oyun terapisinde ele alınan en yaygın sorunlardan bazıları şunlardır:
- DEHB
- Saldırganlık
- Öfke kontrolü
- Anksiyete bozuklukları
- Otizm spektrum bozukluğu
- Depresyon
- Boşanma
- Keder ve kayıp
- Fiziksel ve öğrenme engelleri
- Okulla ilgili sorunlar
- Sosyal sorunlar
- Travma ve kriz
Çocuğunuzun Bir Terapistle Konuşması Gereken İşaretler
Birçok oyun terapisti, terapötik sürece yardımcı olan öğelerle dolu özel bir oyun terapisine sahiptir. Bazı yaygın oyun terapisi oyuncakları şunları içerir:
- Aksiyon figürleri
- Hayvan figürleri
- Sanat malzemeleri
- Bloklar
- Oyuncak bebek evi
- Taklit yemekli mutfak
- Müzikli oyuncaklar
- Kelepçe oynayın
- Kuklalar
- Figürinli kum tepsisi
- Oyuncak arabalar
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN