Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak Kanseri Nedir?

Kolorektal kanser olarak da bilinen bağırsak kanseri, kalın bağırsağın iç yüzeyinde kötü huylu bir büyümedir. Kolon ve rektum kalın bağırsağı oluşturur. Bağırsak kanserlerinin çoğu, bağırsak duvarında çıkıntı yapan, bağırsak astarında küçük noktalar gibi görünen veya saplardaki kirazlara benzeyen polipler olarak başlar.  Bağırsak kanseri görülme sıklığı yüksektir.  

Bağırsak kanseri belirtileri

  • Dışkıda kan veya mukus
  • Bağırsak alışkanlıklarında açıklanamayan değişiklik (örn. İshal, kabızlık, bağırsağın tam boşaltılmaması)
  • Midede rahatsızlık (ağrı, kramp, şişkinlik, dolgunluk gibi)
  • Normal bağırsak hareketlerinden daha ince
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yorgunluk ve halsizlik

Kimler Bağırsak Kanseri Riski Altındadır?

Bağırsak kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Belirli faktörler riskinizi artırır, bu nedenle bu kategorilerden herhangi birine girerseniz, bağırsak kanseri taraması hakkında doktorunuza danışın.

Yaşlanma: Bağırsak kanseri genellikle 50 yaşın üzerindeki insanları etkiler.

Aile öyküsü: Bağırsak kanseri olan kişilerin% 75’inin aile öyküsü olmamasına rağmen, özellikle ebeveynler, kardeşler veya çocuklar gibi yakın akrabalarınız olmak üzere, genç yaşta herhangi bir aile üyesinde bağırsak kanseri öyküsü varsa, bağırsak kanseri geliştirme riskiniz artar.

Genetik faktörler: Bazı genetik durumlar bağırsak kanseri gelişme şansınızı artırır.

Kolon, rektum, endometriyum, yumurtalık veya meme kanseri   Bu koşullara sahip olan veya sahip olan kişiler, bağırsak kanseri gelişme riski daha yüksektir. Bağırsak kanseriyle ilgili diğer bozukluklar arasında ülseratif kolit ve polipler bulunur.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara

Bağırsak Kanseri Taraması

Bağırsak kanserlerinin % 90’ı erken yakalanırsa tedavi edilebilir. Ne yazık ki, bağırsak kanserlerinin çoğu erken evrelerde hiçbir belirti göstermez, bu nedenle çoğu insan çok geç olana kadar bir şeylerin ters gittiğinin farkına varmaz.

Tedavi bağırsak kanserinin evresine bağlıdır ve ameliyat, kemoterapi veya radyasyonu içerebilir.

Bağırsak Nasıl Çalışır?

Sindirim sistemi, tükettiğiniz tüm yiyecek ve sıvıları, vücuda yakıt sağlamak için gereken besin maddelerine ayırır ve emer. Sindirim sistemi ağızdan anüse doğru ilerler ve yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak veya kolon ile rektum ve anüsü içerir. Yaklaşık 9–10 metre uzunluğundadır. Ne yediğine bağlı olarak, yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca ilerlemesi 12–48 saat sürebilir.

23 Ocak 2021
441 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al