Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Trafik kazasının meydana gelmesi halinde suçsuz olan tarafın zararları karşı sürücü tarafından karşılanır. Ancak kazanın olması sonrasında araçtaki onarım sıkıntılarının yanı sıra aracın bir de değer kaybı söz konusu olacaktır. Bu da aracınızı satmaya çalıştığınız zaman ister istemez emsallerinden daha düşük fiyata neden olabilir. Kazası olan bir otomobil satış sırasında piyasa değerinin altında bir rakama düşer bu nedenle aracın sürücüsünün ortaya çıkan bu zarar neticesinde en fazla 2 yıl içerisinde mutlaka değer kaybı davasını açması gerekir. 2 yıl içerisinde yapılmayan değer kaybı davası ise zaman aşımına uğrayacağından dolayı hiçbir sonuç elde edilmez.

Aracınızla ilgili olarak değer kaybı davası açtığınızda mahkeme eğer sizi haklı olarak kabul ederse ı zaman zararınız kusurlu olan aracın sahibi ve sigorta şirketi tarafından tahsil edilir. Bunun için ise takip etmeniz gereken yol şu şekilde olmalıdır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Aracınızla kaza yaptıktan sonra suçlu karşı taraf olarak kabul edilirse bu durumda. Onun sigortası aracınızı yaptırmakla mükellef olacaktır. Ancak bir değer kaybı olduğu için siz mahkemeye vermek durumundasınız. Yani 150 bin liralık bir aracınız var ve kaza yaptınız aracınızın değeri 120 bin liraya duştu. Bu durumda karşı sürücüye dava açıyorsunuz. Davanın sürecini etkileyecek olan hususlar ise aracın modeli, markası, kilometresi olacaktır. Sigorta firması eksper göndererek aracınızın görülmesini sağlayacak ve bu sayede aracınızla ilgili bir rapor tutulacaktır. Raporun sonrasında ise tahkim komisyonuna başvurulur ve bu sayede değer kaybının olup olmadığının tespiti sağlanır. Eğer ki değer kaybı söz konusu olarak kabul edilirse bu durum icra yolunun açılmasını sağlamaktır. Bunun içinde ihtiyacınız olan profesyonel destek olabilir çünkü bu sayede daha iyi bir yol izlemiş olursunuz. 

Araç Değer Kaybından Kimler Sorumludur?

Aracınızdaki değer kaybının nedeni kazaya neden olan araç olduğuna göre sigorta poliçesine oluşturan şirket olacaktır. Ama sigortanız bulunmuyorsa bu durumda aracın ruhsatına sahip olan kişi ödemekle sorumlu olacaktır. Dolayısıyla zararınız bu şekilde karşılanmış olacaktır. Değer kaybının hesaplaması yapılırken ise aracın modeli, markası, kilometresi dikkate alınır.

04 Ocak 2020
589 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al