Ağız Kokusu Nedir ve Neden Olur?

Ağız kokusu utanç verici olabilir ve hatta bazı durumlarda anksiyeteye neden olabilir. Ağız kokusunun nedenleri arasında bazı yiyecekler, sağlık koşulları ve alışkanlıklar yer alır. Tutarlı uygun diş hijyeni ile ağız kokusunu iyileştirebilirsiniz. Basit kişisel bakım teknikleri sorunu çözmezse, daha ciddi bir durumun kötü nefes almanıza neden olmadığından emin olmak için diş hekiminize veya doktorunuza görünün.
Ağız Kokusu Semptomları
Ağız kokusu, kaynağa veya altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Bazı insanlar ağız kokusu çok az olsa veya hiç olmasa da nefesleri konusunda çok endişelenirken, bazıları kötü nefes alır ve bunu bilmiyor.
Ne zaman bir doktora görünmeli
Ağız kokusu varsa ağız hijyeni alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yemek yedikten sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı deneyin.
Bu tür değişiklikleri yaptıktan sonra ağız kokunuz devam ederse diş hekiminize görünün. Diş hekiminiz nefesinizin kötü kokmasına neden olan daha ciddi bir durumdan şüphelenirse, kokunun nedenini bulmak için sizi bir doktora sevk edebilir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatları Ankara
Ağız Kokusu Nedenleri
- Dişlerinizin içindeki ve etrafındaki yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi belirli yiyecekleri yemek de ağız kokusuna neden olabilir. Bu yiyecekleri sindirdikten sonra kan dolaşımınıza girer, ciğerlerinize taşınır ve nefesinizi etkiler.
- Sigara içmek kendi hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenler ve ağızdan tütün kullananların da başka bir ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
- Günlük fırçalama ve diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları ağzınızda kalarak ağız kokusuna neden olur. Dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri tabakası (plak) oluşur. Fırçalanmazsa, plak diş etlerinizi tahriş edebilir ve sonunda dişleriniz ve diş etleriniz arasında plak dolu cepler oluşturabilir.
- Tükürük, kötü kokulara neden olan parçacıkları uzaklaştırarak ağzınızı temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu veya kserostomi denen bir durum, tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusuna katkıda bulunabilir.
- Bazı ilaçlar dolaylı olarak ağız kuruluğuna katkıda bulunarak ağız kokusuna neden olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN