Uyku Bozuklukları

Uyku bozukluğu genel sağlığınızı, güvenliğinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Uyku yoksunluğu, güvenli bir şekilde araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir ve sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

Uyku bozukluklarının bazı belirti ve semptomları arasında gündüz aşırı uyku hali, düzensiz nefes alma veya uyku sırasında artan hareket sayılabilir. Belirti ve semptomlar arasında düzensiz uyanma döngüsü ve uykuya dalma güçlüğü bulunur.

Birçok farklı uyku bozukluğu türü vardır. Uyku bozuklukları ayrıca davranışlara, doğal uyku-uyanıklık döngünüzdeki problemlere, nefes alma problemlerine, uyumakta zorluk ya da gün içinde ne kadar uykulu hissettiğinize göre de gruplandırılabilir.

Bazı yaygın uyku bozuklukları türleri şunlardır:

Uykuya dalmakta veya gece boyunca uykuda kalmakta zorlandığınız uykusuzluk.

Uykudayken anormal solunum kalıpları yaşadığınız uyku apnesi. Uyku apnesinin birkaç türü vardır.

Huzursuz bacak sendromu (RLS), bir tür uyku hareket bozukluğudur.  Huzursuz bacak sendromu, uykuya dalmaya çalışırken rahatsız edici bir his ve bacakları hareket ettirme dürtüsüne neden olur.

Narkolepsi, gün içinde aşırı uyku hali ve gün içinde aniden uykuya dalma ile karakterize bir durumdur.

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI FİYATLARI

Uyku bozukluklarını teşhis etmenin birçok yolu vardır. Doktorlar genellikle çoğu uyku bozukluğunu doğru bir şekilde teşhis edildikten sonra etkili bir şekilde tedavi edebilir.

Uyku Bozukluğu Belirtileri

Uyku bozukluklarının belirtileri gündüzleri çok uykulu olmak ve geceleri uykuya dalmakta güçlük çekmektir. Bazı insanlar, örneğin araba kullanırken olduğu gibi uygun olmayan zamanlarda uykuya dalabilir.

Uyku sırasında olağandışı veya rahatsız edici hareketler veya deneyimler de mümkündür. Düzensiz bir uyku ve uyanma döngüsüne sahip olmak, uyku bozukluklarının bir başka belirtisidir.

Uykunun Önemi

Uyku temel bir insan ihtiyacıdır ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için kritik öneme sahiptir. Genellikle gece başına üç ila beş döngü şeklinde ortaya çıkan iki tür uyku vardır:

  • Hızlı göz hareketi (REM) – çoğu rüyanın gerçekleştiği zaman
  • Non-REM – en derin uyku dahil olmak üzere üç faza sahiptir.

Ne zaman uyuduğunuz da önemlidir. Vücudunuz tipik olarak ne zaman uyumanız gerektiğini bilmenize yardımcı olan 24 saatlik bir döngüde çalışır.

Ne kadar uykuya ihtiyacımız olduğu yaşa bağlı olarak ve kişiden kişiye değişir. Yetişkin biri her gece yedi ila dokuz saat dinlendirici uykuya ihtiyaç duyar.

Çoğumuz yeterince uyumuyoruz. Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 30’u her gece altı saatten az uyuyor.

08 Haziran 2021
164 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al