Otomobillerde Kullanılan Karbon Fiber Nedir?
Karbon fiber, otomotiv endüstrisinden spora ve hatta yeşil teknolojilere kadar çeşitli endüstrilerde kullanılan güçlü ve hafif bir malzemedir. Sertlik ve çekme mukavemeti açısından yüksek, ağırlık oranı düşük, kimyasal direnci yüksek, aşırı ısıya karşı toleranslı ve düşük ısıl genleşme özelliklerine sahiptir. Çelikten yaklaşık beş kat daha güçlü ve iki kat daha sert olmasına rağmen daha hafiftir.
Karbon fiber teller insan saç telinden daha ince olabilir. Bu teller ipliğe benzer bir ürün oluşturmak için bükülür ve ardından, daha sonra gereken şekilde kalıplanabilen güçlü ve hafif bir malzeme oluşturmak için dokunur.
Karbon Fiber Nasıl Yapılır?
Karbon fiberin yaklaşık % 90’ı plastik olan poliakrilonitrildir. Poliakrilonitrilin karbon fibere dönüştürülmesi için aşağıdaki işlemlerden geçmesi gerekir:
Dengeleme
Elyaflar karbonize edilmeden önce, stabilize etme olarak bilinen bir işlemle kimyasal olarak değiştirilmeleri gerekir. Bunun için 200–300 dereceye kadar 30 ile 120 dakika arasında ısıtılır. Bu ısı altında, lifler havadan oksijen moleküllerini toplar ve bu da atomik bağlanma modelinin termal olarak daha kararlı olan merdiven bağına yeniden düzenlenmesine neden olur.
Kömürleşme
Lifler stabilize edildikten sonra, oksijensiz bir gaz karışımı ile doldurulmuş özel bir basınçlı fırında birkaç dakika boyunca 1.000-3.000 derece arasında ısıtılır. Isı ve basınçlı koşullar altında, lifin bağları bozulur ve su buharı, amonyak, karbon monoksit, karbondioksit, hidrojen, nitrojen ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli gazlar şeklinde karbon dışı atomları kaybetmeye başlar.
Aracınıza yaptıracağınız Ankara kasko sigortası fiyat bilgisi için Hksigorta.com sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. En uygun kasko sigortası teklifi hemen verilecektir.
Karbon olmayan atomlar dışarı atılırken, kalan karbon atomları, fiberin uzun eksenine aşağı yukarı paralel olarak sıkı bir şekilde bağlanmış karbon kristalleri oluşturur. Bu sıkıca oluşturulmuş bağlar, karbon fibere karakteristik gücünü verir.
Karbonlaştırmadan sonra, elde edilen fiber diğer malzemelerle iyi yapışmayan bir yüzeye sahip olur. Bu, üretim süreçlerinde kullanımının zor olacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, yüzey hafifçe oksitlenir, bu kimyasal bağlanma özelliklerini geliştirir ve ayrıca yüzeyi hafifçe aşındırır ve pürüzlendirerek mekanik bağlanma özelliklerini geliştirir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN