Otomobillerde Boya (Güneş) Yanıkları

Eski model ya da sürekli güneşin altıda duran araçların en büyük sorunlarından biri zamanla kaportası üzerinde oluşan boya yanıklarıdır. Boya yanıkları araç diri ve sorunsuz çalışıyor olsa bile sürücüsünde psikolojik olarak moral bozukluğuna neden olur. Aşağıda bahsedeceğimiz nedenler ise araçlarda boya yanıklarının olmasını hızlandıran etkenlerdir.
Modeli eski olan ya da sürekli olarak açık alanda kalmak durumunda olan araçların en büyük sıkıntısı güneş yanıklarıdır. Bu yanıkların temel nedenleri arasında aşağıda bahsedeceğimiz konular sıklıkla görülüyor.
Boya (Güneş) Yanıklarının Nedeni
Ülkemiz özellikle yaz aylarında yoğun güneşe maruz kalıyor. Özellikle de tatil bölgeleri burada ilk sırada kalıyor. Dolayısıyla bu bölgelerde koyu renkli araçlar için güneş sıkıntılı bir süreç ancak bir araçta boya yanığı olmasının tek nedeni güneş değildir. Farklı etkenlerde boya yanıklarının oluşmasını sağlar. Örneğin aracınızın kaportasına sıçrayan kimyasal maddeler, ağaçlardan düşen reçineler, asfalt ziftleri gibi edenler sıralanabilir. Bazı binalarda ise kapalı otopark olmaması güneşin araçla direk olarak temas etmesine neden oluyor. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde ise otomobillerde güneş boya yanıkları da kaçınılmaz oluyor.
Güneşin sadece aracın dış aksamında değil aynı zamanda iç aksamında da önemli zararları olacaktır. Mesela aracın göğsüne gelen güneş çatlamaya neden olur. Torpido aksamlarının ve aracın döşemeleri de güneşten nasibini alacak parçalarıdır. Uzun süre boyunca aracınız güneşin altında kalmak zorundaysa bu durumda siz de binerken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü sıcak nedeniyle aracın içerisinde ciddi bir ısı farklılığı oluşacak ve bu da içeride plastik yanığı oluşacaktır. Isınan hava araç içerisindeki plastiklerinde kokmasına bu da kansorejen bir hava olmasına neden olacaktır. Bunun için böyle zamanlarda aracınıza direk olarak oturmak değil önce camlarını açarak içerinin havalandırılmasını sağlamalısınız. Üstelik direksiyonun aşırı ısınması sizin direksiyonu tutmanızı da güçleştirecektir.
Boya (Güneş) Yanığından Korunma Yolları?
- Aracınızı boya yanığından koruyabilmek için öncelikli olarak güneşin altında bırakmamalısınız. Aracınızı temiz tutmuyorsanız bu kirler zamanla araç üzerinde lekelere neden olacaktır. Bunun için aracınızı sık sık yıkamanız gerekiyor.
- Aracınıza 2 yılda bir boya koruma takviyesi yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Aracınıza branda örtüsü örtmemelisiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN