Çoğul Gebelik Riskleri
Doğurganlık tedavisi görmenin en büyük riski çoğul gebeliktir. Çoğu doğurganlık tedavisi, çoğul gebelik riskinizi artıracaktır. Çoğul gebelikte komplikasyonlar her ek fetüste artar ve şiddetli bulantı ve kusma, sezaryen veya forsepsle doğum içerir. Bunların ve karşılaşabileceğiniz diğer olası sorunların farkında olmalısınız.
Erken Doğum
Erken doğum ve doğum, çoğul gebelik için en büyük riski oluşturur. Vajinal doğumun fizibilitesi, bebeğin büyüklüğü, konumu ve sağlığı ile pelvik kemiklerin boyutuna ve şekline bağlıdır. İkiz gebeliklerde sıklıkla sezaryen ile doğum gereklidir ve üçüz doğumlarda beklenir. Tüm doğumların yalnızca % 1’i ikiz olmasına rağmen, tüm erken doğumların % 10’unu oluşturmaktadır
Erken doğum ve doğum bu kadar ciddi bir risk oluşturduğundan, doğurganlık tedavisini düşünen bir kadın, çoğul gebeliklerde ortaya çıkan prematüriteyle ilişkili riskleri anlamalıdır.
Plasental Problemler
Plasenta rahim duvarına, fetüs ise göbek kordonu ile plasentaya bağlanır. Plasenta, göbek kordonu yoluyla fetüse kan, oksijen ve beslenme sağlar. Çoğul gebelikte plasental işlevin anormal olması muhtemeldir. Plasenta erken yaşlanır ve özellikle üçüncü trimesterin sonlarında fetal büyümeyi yavaşlatabilir. Plasenta, fetüse yeterli oksijen veya besin sağlayamazsa, fetüs düzgün bir şekilde büyüyemez.
Bir başka plasental problem, tek yumurta ikizlerinde yaşamı tehdit eden bir durum olan ikiz-ikiz transfüzyonudur. Bu transfüzyon, kan bir fetüsten diğerine aktığında gerçekleşir.
İlginizi Çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Ankara
Preeklampsi
Toksemi olarak da bilinen preeklampsi, çoğul gebeliklerde üç ila beş kat daha sık görülür. Preeklampsi, annenin tansiyonu yükseldiğinde ve idrarda protein tespit edildiğinde teşhis edilir. Durum ilerleyebilir ve annenin sağlığını ve hamileliği tehdit edebilir. Şiddetli olduğunda, anne nöbetler ve hatta felç geçirebilir.
Diyabet
Çoğul gebeliği olan kadınların gebelik sırasında ortaya çıkan diyabet olan gebelik diyabeti geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hafif gebelik diyabeti, makrozomi dahil bebek için sorunlara neden olabilir. Bebeklerin doğumdan sonra solunum sıkıntısı, şeker hastalığı, obezite ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişim sorunları açısından daha büyük riskleri vardır.
Erken doğum, bebeği ciddi komplikasyonlar veya erken ölüm için artan risk altına sokar. Bir bebeğin akciğerleri, beyni, dolaşım sistemi, bağırsak sistemi ve gözleri çok olgunlaşmamış olabilir. Bu ciddi sorunlar genellikle bebeklerin çok hasta bebekler için özel olarak tasarlanmış bir yoğun bakım ünitesinde kalmasını gerektirecektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN