Karaciğer Ağrısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karaciğer ağrısı karnın üst kısmında sağ tarafta hissedilebilir. Ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir, bu nedenle tıbbi müdahale gerekli olabilir. Sağlıklı bir karaciğer, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur, kanı temizler ve metabolizmada rol oynar. Ayrıca hasar gördüğünde kendi kendini onarabilir. Karaciğer görevini düzgün bir şekilde yapamıyorsa, yaşamı tehdit eden bir durum olabilir.
Karaciğer ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Ağrıya neyin sebep olduğunu bulmak ve geri dönüşü olmayan hasarı önlemek için tedavi olmak önemlidir.
Karaciğer ağrısı ve karaciğer hastalığı
Karaciğer ağrısı donuk ve spesifik olmayabilir ancak şiddetli de olabilir. Sırt ağrısına neden olabilir. Karaciğer ağrısı bazen sağ omuzda, karında veya böbrekte bir ağrı ile karıştırılır.
Birçok karaciğer hastalığı ve diğer organ rahatsızlıkları karaciğer ağrısına neden olabilir. Bunlardan bazıları karaciğer hasarına neden olabilir. Tedavi olmazsa karaciğer sonunda çalışmayı durdurabilir.
Karaciğer hastalığı, karaciğer iltihabına veya hasarına neden olan ve karaciğer fonksiyonunu etkileyebilecek herhangi bir durumu ifade eder. Karaciğer ağrısı genellikle karaciğer hastalığının bir işaretidir.
Karaciğer hastalığının semptomları genellikle durum ilerleyene kadar ortaya çıkmaz, bu nedenle karaciğer ağrısının ve bir karaciğer bozukluğunu işaret edebilecek diğer semptomların farkında olmak önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarlarsa hastalar derhal tıbbi yardım almalıdır:
- Özellikle karın bölgesinde şiddetli ağrı
- Ateş
- Koyu idrar
- Soluk, kanlı veya katran renkli dışkı
- Mide bulantısı ve kusma
- Kilo kaybı
- Sarımsı cilt
- Karın bölgesine dokunurken şiddetli hassasiyet
- Karın veya bacaklarda ve ayak bileklerinde şişme
- Kaşınan cilt
- Kronik yorgunluk
- İştah kaybı
Kolanjit
Kolanjit, genellikle bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak safra kanalı sisteminin iltihaplanmasıdır. Safra kanalı, safrayı karaciğer ve safra kesesinden çekerek ince bağırsağa taşır.
Hepatit
Hepatit, karaciğerin iltihaplanması anlamına gelir. En yaygın neden bir virüstür, ancak diğer nedenler arasında aşırı alkol kullanımı, toksinler, bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar yer alır.
Karaciğer Apsesi
Karaciğer apsesi, karaciğerde oluşan enfekte sıvı veya irin cebi . Bakteriler, parazitler veya mantarlar gibi belirli mikroplardan kaynaklanan enfeksiyon apseye neden olabilir.
Siroz
Siroz, karaciğerin geri dönüşü olmayan bir yarasıdır. Karaciğer yavaş yavaş kötüleşir ve uzun süreli yaralanma nedeniyle düzgün çalışamaz hale gelir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN