Hamilelikte İlaç Kullanımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte İlaç Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bazı ilaçların hamilelik sırasında alınması güvenlidir. Ancak bazıları için bunu söylemek o kadar kolay değildir. Özellikle hamile olduğunuzu doğrulamak için doktorunuzla görüştüğünüzde, hangi ilaçları almanın uygun olduğunu ve hangi ilaçlara alternatif bulmanız gerektiğini sorun. 

Gebelikte Hangi İlaçları Almak Daha Güvenlidir?

Doğum öncesi vitaminleri güvenlidir ve hamileyken alınması önemlidir.  Genel olarak, gerekli olmadıkça hamileyken herhangi bir ilacı almamak gerekir.

 Hamile kadınların % 50’den fazlası hamilelik sırasında bir dönem reçeteli veya reçetesiz ilaçlar kullanmaktadır. Genelde, pek çoğu fetüse zarar verebileceğinden, gerekli olmadıkça hamilelik sırasında ilaç kullanılmamalıdır. 

Bazen ilaçlar hamile kadının ve fetüsün sağlığı için gereklidir. Bu gibi durumlarda, ilacı almanın riskleri ve yararları hakkında doktorla konuşulmalıdır. Herhangi bir ilacı veya diyet takviyesini almadan önce, hamile bir kadın iyi düşünmesi gerekir. 

Hamile bir kadın tarafından alınan ilaçlar, fetüsün büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan oksijen ve besinlerle aynı yol olan plasentayı geçerek fetüse ulaşır. Hamile bir kadının hamilelik sırasında aldığı ilaçlar, fetüsü çeşitli şekillerde etkileyebilir:

Doğrudan fetüs üzerinde hareket ederek hasara, anormal gelişime veya ölüme neden olabilirler.

Plasentanın işlevini, genellikle kan damarlarının daralmasına neden olur ve böylece anneden fetüse oksijen ve besin tedarikini azaltarak değiştirebilirler. 

Rahim kaslarının kuvvetli bir şekilde kasılmasına, kan akışını azaltarak veya erken doğum ve doğumu tetikleyerek dolaylı olarak fetüse zarar vermesine neden olabilirler. Ayrıca fetüsü dolaylı olarak da etkileyebilirler. Örneğin, annenin kan basıncını düşüren ilaçlar plasentaya kan akışını azaltabilir ve böylece fetüse oksijen ve besin tedarikini azaltabilir.

En uygun Ankara özel sağlık sigortası teklifinizi Hksigorta.com’dan alabilirsiniz. Size en uygun olan teklifi hazırlayalım.

Hamilelikte Yapılan Aşılar

Aşılama hamile olan kadınlarda hamile olmayanlarda olduğu kadar etkilidir.

Canlı bir virüsle yapılan aşılar hamile olan veya olma ihtimali olan kadınlara yapılmaz.

Aşılar gebe kadınlara önemli bir risk altındaysa yapılır.

Grip mevsiminde 2. veya 3. trimesterde olan tüm gebelere influenza aşısı yapılmalıdır. Tüm hamile kadınlara, her gebeliğin 27 ila 36. haftaları arasında tetanoz-difteri-boğmaca aşısı yapılmalıdır. Bu aşı boğmacaya karşı koruma sağlar.

31 Ocak 2021
265 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al