Lenfoma, lenfatik sistem kanseridir. Bir tür beyaz kan hücresi olan lenfositlerde gelişir. Bu hücreler vücuttaki hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur ve vücudun bağışıklık savunmasında önemli bir rol oynar. Bu kanser türü lenf sisteminde bulunduğundan, vücuttaki farklı doku ve organlara hızla metastaz yapabilir veya yayılabilir. Lenfoma en sık karaciğere, kemik iliğine veya akciğerlere yayılır.

Her yaştan insanda lenfoma gelişebilir, ancak 15–24 yaş arası çocuklarda ve genç erişkinlerde en sık görülen kanser nedenleri arasındadır. Genellikle tedavi edilebilir.

Lenfoma Türleri

İki ana lenfoma türü vardır: Hodgkin ve Hodgkin olmayan lenfoma. Bunların içinde birçok alt tip vardır.

Hodgkin olmayan lenfoma : Şişmiş bezler lenfoma belirtisi olabilir.En yaygın tip olan non-Hodgkin lenfoma, tipik olarak vücuttaki lenf düğümlerinde veya dokularda bulunan B ve T lenfositlerinden gelişir. Hodgkin olmayan lenfomadaki tümör büyümesi her lenf düğümünü etkilemeyebilir, genellikle bazılarını atlayıp diğerlerinde büyüyebilir.

Hodgkin lenfoma: Hodgkin lenfoma bir bağışıklık sistemi kanseridir ve doktorlar, anormal derecede büyük B lenfositleri olan Reed-Sternberg hücrelerinin varlığından bunu tanımlayabilir. Hodgkin lenfomalı kişilerde, kanser genellikle bir lenf düğümünden komşu olana geçer.

İlginizi Çekebilir: Ankara Özel Sağlık Sigortası

Lenfoma Semptomları

Lenfoma semptomları, soğuk algınlığı gibi bazı viral hastalıkların semptomlarına benzer. Ancak, genellikle daha uzun bir süre devam ederler. Bazı insanlar herhangi bir belirti yaşamaz. Bazıları lenf düğümlerinde bir şişlik fark edebilir. Vücudun her yerinde lenf düğümleri vardır. Şişlik genellikle boyun, kasık, karın veya koltuk altlarında görülür. Şişlikler genellikle ağrısızdır. Büyümüş bezler organlara, kemiklere ve diğer yapılara baskı yaparsa ağrılı hale gelebilir. Bazı insanlar lenfomayı sırt ağrısıyla karıştırır.

Lenf düğümleri, soğuk algınlığı gibi yaygın enfeksiyonlar sırasında da şişebilir. Lenfomada şişlik düzelmez. Bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelmişse, ağrının şişliğe eşlik etme olasılığı daha yüksektir. Semptomların örtüşmesi yanlış tanıya yol açabilir. Sürekli şişmiş bezleri olan herkes, konsültasyon için doktorunu görmelidir.

Her iki lenfoma türünün diğer semptomları şöyle olabilir:

  • Enfeksiyonsuz devam eden ateş
  • Gece terlemeleri, ateş ve titreme
  • Kilo kaybı ve iştah azalması
  • Sıradışı kaşıntı
  • Kalıcı yorgunluk veya enerji eksikliği
  • Alkol içtikten sonra lenf düğümlerinde ağrı
  • Kalıcı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Karın bölgesinde ağrı veya şişlik

Büyümüş bir lenf düğümü omuriliğe veya omuriliğe baskı yaparsa ağrı, halsizlik, felç veya his değişikliği meydana gelebilir.

admin

Recent Posts

İyi Huylu Prostat Büyümesi

İyi huylu prostat büyümesi, nasıl idrara çıktığınızı etkileyebilecek bir durum olan büyümüş prostatı tanımlayan tıbbi…

2 sene ago

Dalak Nedir ve Ne İşe Yarar?

Dalak, karnınızın sol üst tarafında, midenizin yanında ve sol kaburgalarınızın arkasında yumruk büyüklüğünde bir organdır. …

2 sene ago

Çocuğunuzun Ateşi Nasıl Ölçülür

Tüm çocukların zaman zaman ateşi çıkar. Ateşin kendisi genellikle zarar vermez ve aslında iyi bir…

2 sene ago

Doğum Lekesi Nedir ve Türleri

Doğum lekeleri isimlerini basit bir nedenden dolayı alırlar. Bunlar birçok yeni doğan bebeğin cildinde bulunan…

2 sene ago

Kırık Kemikler Nasıl Tedavi Edilir?

Kırık Kemik Nedir? Kırık, kemiğin bir kısmından veya tamamında meydana gelen acı verici bir durumdur.…

2 sene ago

Arı Sokması ve Riskleri Nelerdir?

Arı sokması sadece can sıkıcıdır ve ağrıyı hafifletmek için tek gereken evde tedavidir. Ancak arı…

2 sene ago