Ultrason Nedir?
Sonografi veya tanısal tıbbi sonografi olarak da adlandırılan ultrason, vücudunuzdaki yapıların görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme yöntemidir. Görüntüler, çeşitli hastalıkların ve durumların teşhisi ve tedavisi için değerli bilgiler sağlayabilir.
Çoğu ultrason muayenesi vücudunuzun dışında bir ultrason cihazı kullanılarak yapılır, ancak bazıları vücudunuzun içine bir cihaz yerleştirmeyi içerir.
Ultrason, aşağıdakiler dahil birçok nedenden dolayı kullanılır:
- Hamilelik sırasında rahim ve yumurtalıkları görüntüleyin ve gelişmekte olan bebeğin sağlığını izleyin
- Safra kesesi hastalığını teşhis edin
- Kan akışını değerlendirin
- Biyopsi veya tümör tedavisi için bir iğne yönlendirin
- Göğüs yumruğunu inceleyin
- Tiroid bezinizi kontrol edin
- Genital ve prostat problemlerini tespit edin
- Eklem iltihabını değerlendirin (sinovit)
- Metabolik kemik hastalığını değerlendirin
- Daha fazla bilgi
- Abdominal aort anevrizması
- ACL yaralanması
- Akut böbrek yetmezliği
Teşhis amaçlı ultrason, düşük güçlü ses dalgaları kullanan güvenli bir prosedürdür. Bilinen hiçbir risk yoktur.
İlginizi çekebilir: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyat Teklifi
Ultrason değerli bir araçtır, ancak sınırları vardır. Ses, havada veya kemiğin içinden geçemez, bu nedenle ultrason, akciğerler veya kafa gibi, içinde gaz bulunan veya kemik tarafından gizlenen vücut kısımlarının görüntülenmesinde etkili değildir. Bu alanları görüntülemek için doktorunuz CT veya MRI taramaları veya X ışınları gibi başka görüntüleme testleri isteyebilir. Çoğu ultrason muayenesi hazırlık gerektirmez. Safra kesesi ultrasonu gibi bazı taramalarda doktorunuz muayeneden önce belirli bir süre yememenizi veya içmemenizi isteyebilir. Pelvik ultrason gibi durumlarda, dolu bir mesane gerektirebilir. Doktorunuz muayeneden önce ne kadar su içmeniz gerektiğini size bildirecektir. Muayene bitene kadar idrara çıkmayın.
Küçük çocukların ek hazırlığa ihtiyacı olabilir. Kendiniz veya çocuğunuz için bir ultrason planlarken, doktorunuza uymanız gereken özel talimatlar olup olmadığını sorun. Ultrason randevunuza bol giysiler giyin. Ultrasonunuz sırasında takılarınızı çıkarmanız istenebilir, bu nedenle değerli eşyalarınızı evde bırakmak iyi bir fikirdir.
Ultrason Nasıl Yapılır?
Jel, incelenen bölgenin üzerine cildinize sürülür. Görüntüleri oluşturan ses dalgalarını engelleyebilecek hava ceplerinin önlenmesine yardımcı olur. Bu su bazlı jelin ciltten ve gerekirse giysilerden çıkarılması kolaydır.
Ultrason uzmanı, incelenen alana küçük, elde tutulan bir cihazı bastırır ve görüntüleri yakalamak için gerektiği şekilde hareket ettirir. Dönüştürücü, ses dalgalarını vücudunuza gönderir, geri dönenleri toplar ve görüntüleri oluşturan bir bilgisayara gönderir. Bazen vücudunuzun içinde ultrason yapılır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN