Sistit Nedir?

Sistit, mesane iltihabı için kullanılan tıbbi terimdir. Çoğu zaman, iltihaplanmaya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur ve buna idrar yolu enfeksiyonu (İYE) denir. Mesane enfeksiyonu ağrılı ve can sıkıcı olabilir ve enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.

Daha seyrek olarak, sistit, belirli ilaçlara, radyasyon tedavisine veya kadın hijyen spreyi, sperm öldürücü jöleler veya uzun süreli kateter kullanımı gibi potansiyel tahriş edici maddelere tepki olarak ortaya çıkabilir. Sistit başka bir hastalığın komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir.

Bakteriyel sistit için genel tedavi antibiyotiktir. Diğer sistit türleri için tedavi, altta yatan nedene bağlıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Sistit belirtileri ve semptomları genellikle şunları içerir:

  • İdrar yapmak için güçlü, kalıcı bir dürtü
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Sık, az miktarda idrar yapma
  • İdrarda kan (hematüri)
  • Bulanık veya güçlü kokulu idrar çıkarmak
  • Pelvik rahatsızlık
  • Alt karın bölgesinde basınç hissi
  • Düşük dereceli ateş

Küçük çocuklarda, yeni kazara gündüz ıslatma atakları da idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) bir işareti olabilir. Gece yatağını kendi başına ıslatmanın bir İYE ile ilişkili olması muhtemel değildir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere böbrek enfeksiyonu için ortak belirti ve semptomlarınız varsa derhal tıbbi yardım alın:

  • Sırt veya yan ağrı
  • Ateş ve titreme
  • Mide bulantısı ve kusma

Birkaç saat veya daha uzun süren acil, sık veya ağrılı idrara çıkma geliştirirseniz veya idrarınızda kan fark ederseniz, doktorunuzu arayın.  Çocuğunuz gündüzleri alt ıslatma kazaları geçirmeye başlarsa, çocuk doktorunuzu arayın. Sağlıklı erkeklerde sistit nadirdir ve doktorunuz tarafından araştırılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Özel Sağlık Sigortası Ücretleri Ankara

Üriner sisteminiz böbreklerinizi, üreterlerinizi, mesanenizi ve üretranızı içerir. Hepsi vücudunuzdaki atıkların giderilmesinde rol oynar. Böbrekleriniz üst karnınızın arkasına doğru yerleştirilmiş bir çift fasulye şeklindeki organ kanınızdaki atıkları filtreler ve birçok maddenin konsantrasyonunu düzenler. Üreter adı verilen tüpler, idrarı böbreklerden mesaneye taşır ve burada idrar yolundan vücudunuzdan çıkana kadar depolanır.

Enfeksiyon, vücudun dışındaki bakteriler üretra yoluyla idrar yoluna girdiğinde ve çoğalmaya başladığında ortaya çıkar. Çoğu sistit vakasına bir tür Escherichia coli (E. coli) bakterisi neden olur.

Kadınlarda cinsel ilişki sonucunda bakteriyel mesane enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Ancak  kızlar bile alt idrar yolu enfeksiyonlarına karşı hassastır çünkü kadın genital bölgesi sıklıkla sistite neden olabilecek bakterileri barındırır.

09 Temmuz 2021
154 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Ara ve Teklif Al