Sık Bağırsak Hareketleri ve Nedenleri
Sık bağırsak hareketleri için genel kabul görmüş bir klinik tanım yoktur. Çoğu insan günde birkaç bağırsak hareketinin en azından olağandışı olduğunu düşünür, özellikle de bu model normal olandan farklıysa.
Normal bağırsak düzeninizdeki tek değişiklik bağırsak hareketlerinizin sıklığıysa, nedeni muhtemelen bir hastalık değildir. Gevşek, sulu dışkınız, karın krampınız veya kanlı dışkınız yoksa sık bağırsak hareketleriniz genellikle yaşam tarzınızla ilgilidir.
Bağırsak Hareketliliğinin Nedenleri
Her zamankinden daha sık bağırsak hareketleri yaşıyorsanız, yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmış olma ihtimaliniz vardır. Örneğin, daha fazla tam tahıl tüketiyor olabilirsiniz, bu da lif alımını artırır.
Daha sık bağırsak hareketleri, kendi kendine bakacak hafif, kendi kendini sınırlayan bir hastalıkla da ilişkili olabilir. Başka belirti veya semptom yoksa, muhtemelen sağlığınız iyi.
Sık bağırsak hareketlerine ve diğer belirti ve semptomlara neden olabilecek hastalıklar ve diğer durumlar şunları içerir:
- Salmonella enfeksiyonu veya bakterilerden meydana gelebilecek diğer enfeksiyonlar,
- Rotavirüs veya diğer virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar,
- Giardia enfeksiyonu veya parazitlerin neden olduğu diğer enfeksiyonlar,
- Çölyak hastalığı,
- İltihaplı bağırsak hastalığı,
- Aşırı aktif tiroid,
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Antibiyotikle ilişkili ishal veya diğer ilaç yan etkileri,
- Ülseratif kolit,
Sık bağırsak hareketlerine aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi biri eşlik ederse mutlaka doktora görünmeniz gerekir.
- Bağırsak hareketlerinizin kıvamındaki, hacmindeki veya görünümündeki değişiklikler, örneğin tekrar tekrar dar, şerit benzeri dışkı veya gevşek, sulu dışkı,
- Karın ağrısı,
- Dışkıda kan veya mukus,
Bağırsak Gazı
Bağırsak gazı veya sindirim sistemindeki hava, biz onu geğirene veya rektal olarak geçene kadar (şişkinlik) genellikle fark edilmez. Mideden rektuma kadar tüm sindirim sistemi, yutma ve sindirimin doğal sonucu olarak bağırsak gazı içerir. Aslında, fasulye gibi bazı yiyecekler, bakterilerin üzerlerine etki ettiği kalın bağırsağa ulaşana kadar tam olarak parçalanmaz.
Aşırı bağırsak gazı bazen bir sindirim bozukluğuna işaret eder, ancak herkes günde birkaç kez gaz çıkarır ve ara sıra geğirme veya geğirme normaldir.
Aşırı üst bağırsak gazı, normal miktardan daha fazla hava yutmak, aşırı yemek, sigara içmek veya sakız çiğnemekten kaynaklanabilir.
Hksigorta.com’dan Ankara Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifinizi alarak sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN